Ducato 2,3 JTD 2014r zawieszenie, olej
Czesc
Od jakiegos czasu jestem posiadaczem Ducato 2,3JTD 130KM 2014r 240 000km na liczniku. W lutym zrobilem rozrzad, wymienilem plyny, fitry. Auto jest na dlugiej ramie, kontener na niej umieszczony ma dlugosc 5m. Auto jeździ niewiele bo okolo 300-400km tygodniowo. Sa 3 rzeczy, ktore od zakupu chodza mi po glowie:
1) Po przejechaniu okolo 50-100km, przez okolo 10 minut bardzo mocno dymilo na bialo. Po tym czasie dymienie ustepowalo i taka sytuacja wydarzyla sie do tej pory 3 razy na przestrzeni 1000km. Podczas dymienia nie odczuwalem spadku mocy, nie ubywa rowniez plynu chlodzacego
2) Na przelomie lutego i marca zaraz po zakupie wymienialem olej i wszystkie filtry. Olej jaki zostal wlany to Total Helix 5w30. Aktualnie przy sprawdzaniu poziomu, na bagnecie olej wyglada jakby byl dalej nowy. Jest to diesel a dalej ma przezroczysty, bursztynowy kolor. Poki co nie dostalem zadnej odpowiedzi poza "ch8jowy olej" xd
3) zawieszenie - kontener umieszczony na ramie ma 5m. Kontener jest umieszczony naprawde nisko. Oprawa tylnej lampy zaczyna sie okolo 15cm nad ziemia, a rura wydechowa ktora jest miedzy szoferka a kontenerem jest na wysokosci okolo 12cm. Jest to dosyc uciazliwa sprawa na gorszej nawierzchni. Wpadlem na pomysl dolozenia poduszek pneumatycznych jednak w tym momencie zauwazylem, ze auto jest umieszczone na belce skretnej (drazki skretne). Tutaj kilka pytan
a) Czy mozna regulowac wysokoc umieszczenia ramy, regulujac w jakis sposob zawieszenie - drazki?
b) Czy jest mozliwosc dolozenia do tego rodzaju zawieszenia poduszek pneumatycznych? Nie znam sie na autach jednak na moje oko nie ma tam na nie miejsca.
c) Czy drazki skretne/belka skretna to bezpieczne rozwiazanie? Mam jeszcze dwa inne ducato, duzo starsze. Zawieszenie w nich jest posadzone na resorach i jest mega roznica w jezdzie mimo ze sa starsze o 20lat. Jezdzi sie nimi wyjatkowo wygodnie. Po jezdzie w ducato o ktorym mowa, stwierdzam ze brakuje stabilnosci. Zastanawia mnie rowniez ewentualna usterka. Czy w trakcie jazdy moze zdarzyc sie sytuacja w ktorej ten walek pekaa i wszystko leci w ktoras strone? patrzac na te dwa rodzaje zawieszen wydaje mi sie ze to na resorach jest zdecydowanie bardziej wytrzymale.
Na ta chwile to chyba tyle :)
Nie znam sie na autach wiec jesli cos brzmi amatorsko to trudno ;]
Z goryc dzieki za pomoc