16 załącznik(i)
Zmiana radia na 5" w Tipo - Tipo
Witam.
Opiszę zmianę radia w Tipo - Tipo: radio podstawowe 3" bez bt na 5" DAB NAV z bt. Najlepiej kupić z kodem - kod do radia jest obowiązkowy natomiast szrociarze przeważnie nie dysponują takowym. Koszt rozkodowania - 130 (w mojej okolicy).
zmiana na:
Potrzebny jest oprócz samego odbiornika:
1 - Mikrofon z oryginalną lampką z wersji z bt - można coś dorzeźbić np. z 500l - koszt ok 50 w porównaniu z Tipo'wą - ok 100 - jednak jak widać na obrazku odrobinę się różni blenda mikrofonu (ja postawiłem na oryginał - mikrofon pojemnościowy jakby ktoś chciał poeksperymentować). Kabelek trzeba dorzeźbić np. z gotowego cincha - 3m wytarczy z małym naddatkiem. Podłączamy do pinu 29 i 30 (ciekawostką jest fakt, że nawet w radiu bez bt jest opis na obudowie - może ktoś ma jakiś pomysł dlaczego?).
Lampka z 500L
2 - Antena GPS - zastosowałem mopar z ok 50cm kabelkiem i wtyczką fakra - 18zł. Można przykleić na dwustronną taśmę w pozycji poziomej za radiem - spokojnie starczy kabla a sygnał jest wystarczający na podszybiu.
3 - Kamera cofania podobno musi być NTSC - mam coś takiego (do tej pory podpięta do lusterka z lcd). Piny 31 i 32.
4 - 4szt. pinów do wtyczki radia bo oczywiście brakuje - sklep elektroniczny - wymiary ok 2mm z groszem z kwadracie. Nie podłączałem anteny dab - w mojej okolicy nie ma (i zastanawia mnie czy musi być jakaś ekstra czy wystarczy przepięcie wtyczki z analogu na dab lub zastosowanie jakiegoś rozdzielacza?).
5 - Ewentualnie kierownica ze sterowaniem radiem i funkcjami głosowymi i telefonu z radia. Do uruchomienia przycisków sterowania radiem z kierownicy można zastosować alfaobd i np v-gate na bt (działają także z podstawowym radiem bez problemu oczywiście wtedy tylko do sterowania radiem vol+/- mute zmiana źródła czy częstotliwości).
Zyskujemy większy dotykowy ekran (dużo łatwiej przegląda się zawartość usb), bt który bardzo przyzwoicie działa łącznie z czytaniem smsów, nawigację, sterowanie głosowe (oczywiście w zakresie jakim udostępnia radio), obsługę kamery cofania, trip na radiu - w bieda wersji każdy parametr trzeba przełączać osobno między zegarami - tu mamy prawie wszystko na jednym ekranie radia jednocześnie (trip b niestety nie działa, ale i tak jest super w porównaniu ze standardem) - kasowanie tripa działa nadal tylko z kierownicy.
Nie działają funkcje, których bieda komputer nie zna czyli np. zamykanie drzwi po ruszeniu, sterowanie światłami - więcej rzeczy nie pamiętam. Oczywiście pozostaje migający licznik po uruchomieniu przez alfaobd dodatkowych przycisków na kierownicy (przynajmniej przez mój interfejs nie da się ukończyć osiowania). Nie słyszę różnicy w w głośności czy jakości samych odbiorników.
Najprawdopodobniej jeżeli kupicie radio z egzemplarza z akcesoriami na wyposażeniu to nic nie trzeba aktywować - kamera działa i to nie oryginalna. Jest szansa, że traficie na android radio i uconnect live - bo to podobno przypisane jest do radia. Cena wszystkiego dużo niższa niż w konfiguratorze fiata (nie wspominając o tym, że w bieda-wersji nie ma opcji doposażenia w to mimo chęci) i jak się okazuje chińczyka - jak czytam tu na forum to też z dość poważnymi problemami mimo teoretycznie niezaprzeczalnych zalet i uniwersalności.
Mam nadzieję, że komuś pomogę w temacie.
Pozdrawiam.