Witam poszukuje zakupić felgi aluminiowe, mam pytanie jaki rozmiar obręczy 16 lub 17 i jakie ET?
To jest widok strony w wersji do druku
Witam poszukuje zakupić felgi aluminiowe, mam pytanie jaki rozmiar obręczy 16 lub 17 i jakie ET?
Do eLki można założyć felgi od 15 do 18 cali. Fabrycznie były 15 i 16 stalowe a także 16 i 17 aluminiowe. Wszystkie homologowane rozmiary znajdziesz w instrukcji obsługi. Rozstaw śrub 5x98.
No tak ale jakie ET ?
W instrukcji napisano:
Załącznik 36206
Załącznik 36207
Załącznik 36208
Załącznik 36209
Załącznik 36210
-> ADAMPARAMEDIC - Jak wykazał Ussec - dla każdego rozmiaru jest inne ET. Dlatego skierowałem ciebie do instrukcji - naprawdę można w niej wiele rzeczy znaleźć.
tak, w instrukcji wszystko jest ale nie pisze że felgi z ET35 ET36 pasuja do 500L a podobno idealnie pasuja
Bo felga z takim ET nie jest homologowana dla tego modelu. Ale może pasować - ET jest podawane w milimetrach, więc to tylko 4 mm mniej niż homologowana felga 16" ET39 i pół milimetra od felgi ET36,5.
Czy wg wiemy co to jest to ET?
Kolega się tutaj twierdzi, że Wiele też zależy od opony jaką chcesz na to założyć. Im szersza opona, tym głębiej trzeba osadzić felgę, aby całość zmieściła się w nadkolu.
W instrukcji parametry dobrane są tak, aby koła były jak najbardziej wysunięte na zewnątrz. Dzięki temu auto jest stabilniejsze i lepiej prowadzi się w zakrętach.
Czy koło da się przesunąć o kilka mm w jedną lub drugą stronę musisz odpowiedzieć sam podchodząc do auta.