Czy wy tez tak macie ze przy gwałtownym przyspieszeniu na 1 i 2 biegu i naglym wcisnieciu sprzegla, wydaje ono dzwiek jak by metalicznego drgania?
To jest widok strony w wersji do druku
Czy wy tez tak macie ze przy gwałtownym przyspieszeniu na 1 i 2 biegu i naglym wcisnieciu sprzegla, wydaje ono dzwiek jak by metalicznego drgania?
Nie, u mnie nic takiego nie ma. Cisza non stop.
A nie jest to przypadkiem ten dźwięk klikania przy zmianie biegów, lub rozłączeniu napędu?
Chodzi mi o ten opisywany gdzieś na forum dźwięk dochodzący z półosi, czy tam satelitów przekładni głównej....
Chyba nie. Czytalem tamten watek. Mam przejechane 15.000 i nigdy w zadnym aucie nie wykonczylem sprzegla wiec mam nadzieje ze to normalne. Generalnie najbardziej slysze takie jakby telepnie jak wrzuce jedynke, przeciagne ją na obrotach i wcisne sprzeglo nagle do konca. Pozniej z dwojki na trójkę jest juz nie slyszalny ten efekt prawie. Podjade do aso w tygodniu.
To jest proste do zainicjowania. Sprobujcie u siebie. Wystepuje to wtedy gdy:
Stoicie autem. Wrzucacie jedynke i dynamicznie ruszacie przeciagajac ja do ok 3.5 tys obrotow. Nagle zdecydowanie wciskacie szybko sprzeglo do konca nie zmieniajac biegu. Nastepuje w ostatniej wlasnie fazie wysprzeglenia takie metaliczne telepanie slyszalne jak by cos latało...
Sprawdzę u siebie. Ale z twojego opisu wychodzi na to że jakby sprzęgło się rozlatywało.
Nie ma innych niepokojących objawów. Wystepuje to tylko w opisanych okolicznosciach. Sluchajcie przy otwartych szybach. Przy zamknietych jest slabo slyszalne. Ja idealnie to slysze wjezdzajac na jakies parkingi czy osiedle. Wtedy otwarte szyby mam najczesciej i slychac ewidentnie... to napewno dochodzi ze sprzegla bo jest wlasnie w chwili wysprzeglania i taki dzwiek wydawac moze tylko sprzeglo ale sęk w tym czy to normalne jego zachowanie a nie oznaka wady.
U mnie było coś takiego jak skręcałem i zmieniałem biegi z 1 na 2.
Po wymianie obu poduszek mam spokój. ASO robiło to jeszcze na gwarancji półtora roku temu.
Które to były poduszki, dolna i od skrzyni? Kolejna osoba o nich pisze
U mnie sprzęgło padło przy 15 005 km :( ten dźwięk zacząłem zauważać przy ok 7000. Przy 12000 wymienili poduszkę skrzyni biegów - nic nie pomogło, po wymianie sprzęgła "rumot" też pozostał, pojawiło się pukanie przy ruszaniu, wymieniono łączniki stabilizatora i wtedy klekot przy zmianie z 1 na 2 też przestał być tak bardzo odczuwalny - wg mnie znacząco się poprawiło. Ogólnie zaliczyłem z 6 wizyt w ASO z tym problem. Mechanik sprawdzał nawet w aucie z zerowym przebiegiem czy słychać taki dźwięk i było słychać , w aucie zastepczym, którym jeździłem też klekotało, tyle że dużo słabiej.
No ja jestem po wstepnej wizycie. Umowiono mnie na diagnoze na poniedzialek. Problem jest slyszalny wiec serwisant nie mogl tego zignorowac... 18tys na liczniku i juz wyczerpalem chyba wszystkie dolegliwosci tego modelu oprocz zaworow ale to kwestia czasu... ah ten tipo...
Coś sporo tych "felernych egzemplarzy" jak "mój".
Biorąc pod uwagę śmieszne przebiegi co niektórych tutaj obecnych to "koledzy taksówkarze" umieją lepiej od was jeździć, bo historie z zawieszeniem, silnikami to przy sporo wyższych przebiegach się działy niż u was :wink:
Jestem kierowcą zawodowym i szczerze mowiac w zadnym aucie nie wymienialem jeszcze sprzegla a zawsze kupowalem auta z drugiej reki a tu moze byc wymiana jeszcze na gwarancji... wycieraczek nie zdazylem wymienic a juz tyle elementow do poprawy...