To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Kupno tipka sw -
Kupno tipka sw
Witam koledzy. Otoz chce kupic tipo (tu juz decyzjs padla ze wersja kombi) do dyspozycji mam max 55 tys. I tu zaczyna sie dylemat. Auto chce uzytkowac kolo 8 lat i w gre wchodzi lpg. Z poczatku myslalem o 95 km ale im dalej w las....przegladajac wszelkie fora (w tym lpg) dalej maslo maslane. Niby silnik sie nie nadaje na gaz ale tylko jednostki narzekaja. Pozatym 95 km bym dostal z 2018 a o 120 km ciezko w tej cenie (ewentualnie rok 2016) co byscie wybrali?
-
Na tak długie użytkowanie raczej bym się nie zastanawiał i brał tjet. Zupełnie inny komfort jazdy no i oczywiście sprawdzony motor, nie od wczoraj na rynku.
-
Ten 95 KM też nie jest od wczoraj a...
-
Cytat:
Napisał
kartonik
a...
...ciągle zaskakuje pełnym bukietem niespodzianek;-)
-
Cytat:
Napisał
jacek2
...ciągle zaskakuje pełnym bukietem niespodzianek;-)
W przypadku T-Jeta bez fabrycznego LPG, wcale nie byłbym zdziwiony, gdyby również ujawniły się jakieś fuckupy po zagazowaniu...
-
Byłem w podobnej sytuacji z tym że chciałem Tipo SW z 1.4tjet w wersji Lounge, kupiłem 2 letnie auto od 1 właściciela z małym przebiegiem. Generalnie ciężko z takimi ogłoszeniami, ja w sumie czekałem z 5 miesięcy zanim pojawiło się coś ciekawego.
-
Cytat:
Napisał
energyypl
Z poczatku myslalem o 95 km ale im dalej w las....przegladajac wszelkie fora (w tym lpg) dalej maslo maslane. Niby silnik sie nie nadaje na gaz ale tylko jednostki narzekaja.
Jak już to jeden z forumowiczów pisał w innym temacie - jedni narzekają i ten silnik na gazie im się sypie konkretnie, a inni jeżdżą i nic się nie dzieje...
Ale jak na mój gust trochę za dużo tych "jednostek" które narzekają. Ja bym się nie zdecydował na silnik 95KM + LPG po lekturze internetów. Zbyt duże ryzyko.
Nie zastanawiaj się ile lat planujesz pojeździć bo nic nie przewidzisz, a radziłbym raczej przeliczyć jakie trasy robisz i jakie będziesz mieć statystyczne przebiegi roczne. Jeśli dużo jeździsz i to w trasy to lepszy będzie T-jet z fabrycznym LPG.
Jeśli natomiast planujesz jeździć te 8 lat, ale przebiegi roczne masz nieduże to silnik 95KM też może być niezłą opcją. Na benzynie pali mniej niż T-jet, a bez LPG nie sprawia większych problemów. No i tańszy w zakupie.
Sam mam SW z silnikiem 95KM (bez gazu) i nie narzekam, a spalanie jest czasem śmieszne i stawia (w mojej opinii) pod znakiem zapytania sens zakładania LPG - najczęściej wg. komputera mam w okolicach 5.8 - 6.5. Jak jechałem niedawno ze śląska do Gdańska to mi spalanie wyszło 5.3
-
Cytat:
Napisał
kammar
Jak już to jeden z forumowiczów pisał w innym temacie - jedni narzekają i ten silnik na gazie im się sypie konkretnie, a inni jeżdżą i nic się nie dzieje...
Ale jak na mój gust trochę za dużo tych "jednostek" które narzekają. Ja bym się nie zdecydował na silnik 95KM + LPG po lekturze internetów. Zbyt duże ryzyko.
Nie zastanawiaj się ile lat planujesz pojeździć bo nic nie przewidzisz, a radziłbym raczej przeliczyć jakie trasy robisz i jakie będziesz mieć statystyczne przebiegi roczne. Jeśli dużo jeździsz i to w trasy to lepszy będzie T-jet z fabrycznym LPG.
Jeśli natomiast planujesz jeździć te 8 lat, ale przebiegi roczne masz nieduże to silnik 95KM też może być niezłą opcją. Na benzynie pali mniej niż T-jet, a bez LPG nie sprawia większych problemów. No i tańszy w zakupie.
Sam mam SW z silnikiem 95KM (bez gazu) i nie narzekam, a spalanie jest czasem śmieszne i stawia (w mojej opinii) pod znakiem zapytania sens zakładania LPG - najczęściej wg. komputera mam w okolicach 5.8 - 6.5. Jak jechałem niedawno ze śląska do Gdańska to mi spalanie wyszło 5.3
Miałem przez 10dni Tipo HB 1.4 95KM, trasy robiłem standardowe jak swoim Tipo SW 1.4tjet. Spalanie w podobnych warunkach z kompa wyszło w przypadku 1.4 95KM 6,6l PB95/100km z dystrybutora 7,2l Pb95/100km [tankowanie z tego samego dystrybutora]. W moim na tych samych trasach miałem ~9,2l lpg/100km mierzone z dystrybutora. 1.4 95KM do normalnej jazdy wystarcza, ale więcej osób na pokładzie + klima i jakiekolwiek manewry wyprzedzania trzeba dobrze przemyśleć. Wiem zaraz się zjawią tacy, to po co wyprzedzasz. Jako silnik "wokół komina" ok, w trasie już jest kiepsko.
Jeśli chodzi o sens zakładania lpg, sens jest zawsze jak ktoś kręci więcej km lub będzie użytkował auto przez dłuższy okres czasu.
-
W skrocie to bedzie pierwsze auto jako wspolne z zona. Do pracy i na zakupy i kilka razy w roku trasa 300 km, no i myslimy o dzieciach stad pomysl o sw. Czyli t jet tez taki pancerny nie jest...albo nie pchac sie w tipo
-
Czy pancerny nie jest to bym polemizował. Po oglądaj sobie opinie o tjet przykładowo Fiata bravo, sam oglądałem i właściciele generalnie nie mają się czego przyczepić. Fiat co jak co ale generalnie silniki ma dobre.
-
Cytat:
Napisał
energyypl
albo nie pchac sie w tipo
Ja się pozbyłem po roku tej Tureckiej Taczki i nowy człowiek :D Wsiadasz, odpalasz, jeździsz - nic nie puka, nic nie stuka, wszystko działa, serwis Cię nie dyma - powrót do normalności:D
-
Cytat:
Napisał
energyypl
Czyli t jet tez taki pancerny nie jest...albo nie pchac sie w tipo
Pancerne to były Mercedesy W123 :mrgreen:
Cytat:
Napisał
FiatPrime
Wsiadasz, odpalasz, jeździsz - nic nie puka, nic nie stuka, wszystko działa, serwis Cię nie dyma
To tak jak u mnie. Po 40kkm łącznik stabilizatora zaczął delikatnie pukać. Wymieniłem i znowu cisza :-)
-
Ja też wsiadam, odpalam i jeżdżę - nic nie puka i nic nie stuka, wszystko działa. Taki Ci się trafił dupowaty egzemplarz i tyle.
-
Cytat:
Napisał
energyypl
W skrocie to bedzie pierwsze auto jako wspolne z zona. Do pracy i na zakupy i kilka razy w roku trasa 300 km, no i myslimy o dzieciach stad pomysl o sw. Czyli t jet tez taki pancerny nie jest...albo nie pchac sie w tipo
Nikt nie powiedział że nie jest, stosunkowo tjet w Tipo jest montowany od ponad 3 lat a silnik konstrukcyjnie jest sprzed dobrych ponad 10 lat montowany był w GP, Bravo i itp. Na podstawie użytkowników tamtych modeli można znaleźć że występowały problemy z pękającymi korpusami turbin i pękającymi kolektorami wydechowymi. Na przestrzeni tylu lat konstrukcja tych elementów została zapewne zmieniona. Kolega napisał że 1.4 95KM jak zaczęli go montować w Tipo to wyszły problemy jakie wyszły i pisze że podobnie może być z tjet. Aczkolwiek nie słyszy się żeby były problemy z tjet w Tipo tak jak to jest z 1.4 95KM. Jak szukasz auta pod lpg tzw. turbobenzyny nowego lub prawie nowego to jest obecnie ostatni silnik na rynku z MPI. Reasumując na lpg pracuje zużywając tylko lpg, a nie jak w przypadku silników z bezpośrednim wtrysku mieszaninę PB i LPG.
-
Cytat:
Napisał
steyr
Reasumując na lpg pracuje zużywając tylko lpg, a nie jak w przypadku silników z bezpośrednim wtrysku mieszaninę PB i LPG.
Nie wiem jak w reszcie świata ale biorąc nowy od dealera w Pomorskim i montując u dealera LPG (Cokolwiek - BRC/STAG/Landi/Lovato/Tartarini) jest wytyczna z Bielska, że ma być dotrysk (95/120km) - żeby nie było tak różowo to samo chociażby w 1.0 MPI VW. Się zabezpieczają.