To jest widok strony w wersji do druku
-
500X 1.4 MA - Brak Mocy
Witam,
Jezdze 500x 1.4 MA z 2015 roku, przebieg mam obecnie okolo 60k.
Ostatnio zauwazyelm w aucie brak mocy, nie jest to uzaleznione od warunkow atmosferycznych, stylem jazdy czy innych czynnikow.. Po wylaczeniu silnika wszystko wraca do normy, zadne bledy czy komunikaty sie nie pojawiaja. jednoczesnie tempomat staje sie niedostepny. nawet podczas jazdy na tempomacie potrafi sie wylaczyc tempomat byc wtedy niedostępny i mocy zaczyna brakowac. Tylko raz podczas jazdy na autostradzie gdy jechalem na tempomacie, nagle sie wylaczyl sam, nie moglem przyspieszac i pojawil sie check engine ktory po wylaczeniu i wlaczeniu zniknal i wiecej sie nie pojawil.
Mozna cisnac pedal gazu do podlogi i brak przyspieszenia jest nawet w trybie sport, turbo nie przekracza mniej wiecej 1/3 wykresu. Po resecie silnika wszystko znow hula. Przy braku mocy jednak jestem w stanie sie rozpedzic do 130/140km/h.
Poniewaz nie mialem czasu jechac do Aso to chwile z tym jezdze. Przy okazji zauwazylem, ze w momencie kiedy mocy zaczyna brakowac to cos sie dzieje przy skrecaniu kolami, czy to podczas jazdy czy na postoju. Podczas krecenia kierownica
jest taki dziwny dzwiek moim zdaniem po lewej stronie auta. ,
Spalenie dziwnie sie zachowuje, napewno auto pali troche wiecej niz normalnie choc nie wiem czy to nie blad komputera bo czasem na 2. Biegu pokazuje mi spalenie 20l/100 a innym razem w takiej samej sytuacji 3-5l/ 100km. Wzrost spalanie moze jednak byc spowodowany brakiem mocy bo trzeba wiecej gazowac. Rowniez komunikaty o zmianie biegow szaleja
, czesto najpierw pokazuje bieg w gory i po zmianie od razu, ze w dol itd.
Dodatkowo mam wrazenie, ze gdy mocy brakuje to na biegu jalowym pojawiaja
sie bardzo delikatne i ledwo wyczuwalne wibracje czy drgania. Wydaje mi, ze sa one na calym aucie a nie na kierownicy.
Dodam, ze mam zepsuta
prawa
klamka w systemie keyless entrance, z autoalarmem dziala normalnie choc jak otwieram bagaznik to czesto sie alarm uruchamia pomimo otwarcia caĹego samochodu. Klamke mam ze zesputa juz dluzszy czas i wczesniej nie bylo problemow wyzej wymienionych
Czy ktosz was mial/ma podobne dolegliwosci? Co to moze byc?
Do Aso dopiero bede mogl podjechac za 2-3 tygodnie.
-
Kody błędów to podstawa diagnostyki, zatem czekamy.
Alarm fabryczny, czy dokładało ASO? Fabryczny rozpozna się po tym, że przy otwarciu maski pojawi się odpowiednia kontrolka i grafika.
-
Alarm dokladany przez ASO. Rozumiem ze te kodu sa gdzies w aucie zapisane i beda widoczne w Aso na kompie? Bo tak to nic sie w aucie nie wyswietla.
-
-
Nie, nie mam LPG. Tankuje 95 zawsze.
-
Cytat:
Napisał
Lukadelic
Alarm dokladany przez ASO. Rozumiem ze te kodu sa gdzies w aucie zapisane i beda widoczne w Aso na kompie? Bo tak to nic sie w aucie nie wyswietla.
Kody błędów, jak i parametry pracy trzeba odczytać z centralek auta - trzeba je poznać.
Jeszcze jedno. Jak wygląda sprawa z akumulatorem? Jakie ma napięcie spoczynkowe? Daje się naładować powyżej 70%? Do jakiej wartości napięcia spada przy odpalaniu? Jako, że w podpisie masz rocznik 2015, to podejrzewam, że nastąpił koniec akumulatora. W moim nie przetrzymał gwarancji.
-
Nie mam miernika by sprawdzic ale poziom naladowana wedle komputera to caly czas na poziomie 2 kresek a podczas jazdy dochodzi do 3. Taki stan mam od zawsze.
-
Cytat:
Napisał
Lukadelic
Nie mam miernika by sprawdzic ale poziom naladowana wedle komputera to caly czas na poziomie 2 kresek a podczas jazdy dochodzi do 3. Taki stan mam od zawsze.
Jeżeli podczas jazdy jest cały czas na 3, to lipa - oznacza to wtedy, że alternator daje cały czas maksymalne napięcie, bo akumulator nie daje się naładować. Przy sprawnym jest bardzo dobrze zauważalna cykliczność cegieł w czasie jazdy ...->2->3->2->3->..., jak to powinno być w 1.4MA Turbo z "inteligentnym" alternatorem. S&S działa?
Sam wskaźnik cegiełkowy też dokładnością nie grzeszy. Ocena stanu naładowania akumulatora na jego podstawie nie ma żadnego sensu, bo wskaźnik pokazuje NAPIĘCIE, a nie stopień naładowania, do tego nie wiadomo jakie jest owo V na jego podstawie:!: Po pomiarach można czegoś się dowiedzieć, ale dla 2 kresek 11,5V jest równe 12,8V (na niższym napięciu nie miałem okazji sprawdzić) - rozrzut napięciowy na cegle jest taki, że wskaźnik pozwala tylko ustalić kiedy alternator ładuje, a kiedy może nie ładuje.
-
Tak z reguly jest przy starcie 2, potem 3, potem 2 itd. Dzisiaj rano po całej nocy stanie był na 3. Wydaje mi sie ze z aku jest wszystko ok. Nigdy z nim nie było problemow.
Co do S&S to mam cały czas wylaczone. I tak on dziala tylko W okresie kwiecie - wrzesien, wiecie jak to z tym systemem jest. Wlasnie sprawdzilem, S&S dziala tak jak wszystkie inne systemy. Jedynie czujnik opon dawno sie nie odzywal ale akurat sprawdzam cisnienie od czasu do czasu wiec moze nie mial takiej potrzeby.
-
No to trzeba odczytać błędy z centralek.
-
Ok. Dzięki za pomoc, muszę w takim razie odwiedzić moje ASO
-
Padnięta turbina, przerabiałem temat w moim 500X 1.4 również 2015. Te same objawy miałem. Raz działało dobrze, raz brak mocy, tempomat niedostępny itp. Czasem po odczekaniu godziny wszystko wracało do normy, by po 50km znowu nastąpił brak mocny.
Po miesięcznej batalii z FCA wymienili turbo na gwarancji.
-
Dziś dopadło mojego. Błąd P0236. Cóż, trzeba wziąć temat na klatę. Wszystko szczelne, doładowania brak. 44tyś przebiegu.
-
Błąd P0236 (przedmuchy turbiny) skasowany, wykresy są poprawne, ciekawe jak długo. Niestety mamy turbiny z grupy ryzyka.
-
Witaj w klubie ... :( Moja padła po 45 tys.km