To jest widok strony w wersji do druku
-
Sprężyny popękały...
Witajcie. Przy okazji rutynowej kontroli zawieszenia okazalo się, że mam popękane sprezyny. Z jednej nawet kawalek zwoja wylecial. Generalnie wszystkie do wymiany.
Trochę się zdziwiłem bo kilka aut mialem i w zadnym sprezyn nie wymienialem, a tu taka niespdzianka.
Czy to kolejna słabostka Cromy? Mieliście takie przypadki?
Wysłane z P20 lite przy użyciu Tapatalka
-
Mi pękły po jednej z przodu i z tyłu.
-
Sprężyny pekają czasami, ale często nic nie słychac duzo ludzi nie wie ze jezdzi z peknieta sprezyna dopoki mechanik przypadkiem nie spojrzy lub tak jak ty podczas kontroli na stacji diagnostycznej. chodzi tu nie tylko o crome.
-
No wlasnie na przegladzie gosc powiedzial, ze drazek stabilizatora puka, a jak pojechalem w koncu do mechaniora to zrobuc to sie okazalo, ze drazki kierownicze i sprezyny.
Myslicie, ze amorki od razu tez wymienic??
-
Cytat:
Napisał
piniasty
No wlasnie na przegladzie gosc powiedzial, ze drazek stabilizatora puka, a jak pojechalem w koncu do mechaniora to zrobuc to sie okazalo, ze drazki kierownicze i sprezyny.
Myslicie, ze amorki od razu tez wymienic??
Ja zawsze wymieniam amortyzatory w swoich autach po 130 ...150 tys km bo to ich czas...
Sprężyny często pękają z powodu własnie niesprawnych amortyzatorów, które nie tłumią drgań powodując ich cięższą ( kilka razy więcej zgięć niż przy sprawnym amortyzatorze) pracę. Sprężyny pękają w wszystkich autach... często na parkingu widzę kawałki sprężyn ale mało który użytkownik o tym wie. Drugi powód z którego pękają to przerdzewiałe są od piasku i błota które gromadzi się na dolnych kielichach i nie jest usuwany a dodatkowo uszkadza elementy gumowe lub plastykowe chroniące sprężynę od kontaktu z kielichami/mocowaniami. Ogólnie sprężyna jeśli dostanie kamieniem od kół to zaczyna w tym miejscu uszkodzenia powłoki rdzewieć ( woda, sól i rdza bardzo szybko penetruje stal w której jest dużo węgla) i bardzo szybko pęka... Warto więc jest je zabezpieczać tak jak podwozie :cool:
-
Pękające sprężyny to nic nadzwyczajnego. U mnie pękła na samym końcu zwoju i tylko dziwne metaliczne brzęczenie wskazywało na jakaś anomalię. Zdecydowałem się na wymianę kompletu sprężyn P/T wraz z amortyzatorami. Założyłem (a dokładnie mój Kolega mechanik) amory i sprężyny SACHSa i jestem bardzo zadowolony. Mimo, ze przed wymiana nie miałem uwag do prowadzenia samochodu i jego zachowania na nierównościach to po wymianie jest jak nowy. Mnie kosztowało to 1900 PLN robocizna + części oraz dodatkowe 100 PLN ustawienie geometrii.
-
Ja też już wymieniłem sprężyny z przodu wraz z łożyskami górnego mocowania - zatarły się z jednej strony i sprężyna pękła - wymieniłem na nowe z obu stron.
-
Właśnie jestem po wymianie sprężyn i amortyzatorów z przodu. Objawy: grube głośne "skrzypienie" (LP) przy skręcaniu i na nierównościach pionowych. Diagnoza: złamana sprężyna LP, uszkodzony amortyzator. Wymiana LP+PP: sprężyny/amortyzatory (Monroe), łożyska, poduszki, odboje. Dodatkowo: uszczelniacz/simering półoś lewa, klocki hamulcowe, tarcze przetoczone, zbieżność. Koszt: części 1100, robocizna 300
-
przepraszam za offa.. 1900 zl za robocizne wymiany amorów?!? i to u kolegi ?!?!?! wtf?
-
Oj nie łap za słówka. Dobrze wiesz O co chodzi.
-
...w mojej Cromce poprzednik wymieniał obie sprężyny (bez amortyzatorów) oraz tarcze+klocki z przodu jakieś 48k km temu...
-
Cytat:
Napisał
@r2r
...w mojej Cromce poprzednik wymieniał obie sprężyny (bez amortyzatorów) oraz tarcze+klocki z przodu jakieś 48k km temu...
...w mojej Cromce fabryka włożyła obie sprężyny (z amortyzatorami) oraz tarcze+klocki z przodu i z tyłu też, jakieś 175k km temu.. co to wnosi do tematu?
-
Po 13 latach amortyzator ma prawo wyzionąć ducha w szczególności na naszych drogach. A potem lecą sprężyny. Wymieniałem w zeszłym miesiącu razem z odbojnikami i łożyskiem. I nastała cisza...
-
Ano widzisz... u mnie amorki maja po 85% więc wymieniać nie będę. ja mam ja 2,5 roku a czy ktos wczesniej wymieniał nie wiem - pewnie tak bo by tyle nie miały. Sprężynki kupione, juz w drodze.
-
Cytat:
Napisał
Capsel
.. co to wnosi do tematu?
...napisałem dla informacji ile km wytrzymały sprężyny od wymiany (poprzedni właściciel)...niestety pękają/łamią się nawet przy niewielkim przebiegu...