To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Szumiące radio 3" -
Szumiące radio 3"
Cześć wszystkim,
jestem posiadaczem tipo w wersji business od stycznia i hmmm chyba mam problem z zasięgiem radia. Początkowo działało ok, jednak po jakimś tygodniu zaczęło gorzej grać, w sensie bardziej szumieć. Podczas jazdy po mieście zdarza się,że gubi częstotliwość i co mniej więcej 3 sekundy słychać krótkotrwałe pogorszenie sygnału. Ostatnio zauważyłem, że po zaparkowaniu w parkingu podziemnym całkowicie gubi zasięg (no niby fakt oczywisty, ale...) po wyłączniu silnika i odpaleniu radia nagle słychać muzykę bez zakłóceń. I tu się pytam czy ktokolwiek spotkał się z podobnym problemem?
Wrzucam link do yt z nagraniem o co mi chodzi:
https://youtu.be/oX1i-DyJqMQ
-
Antene odkrecales? Na szczotach auto myte? Jak myte to patrz pierwsze pytanie.
-
Jeśli się nie mylę Z nagrania widać że auto stoi na zadaszonym pargingu....stąd te mogą być szumy. Jeśli dzieje się tak na otwartej przestrzeni to może trzeba sprawdzić
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
Rafal79
Jeśli się nie mylę Z nagrania widać że auto stoi na zadaszonym pargingu....stąd te mogą być szumy. Jeśli dzieje się tak na otwartej przestrzeni to może trzeba sprawdzić
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Przeciez napisal ze w czasie jazdy tez nie dziala idealnie.
-
U mnie pomogła wymiana podstawy anteny.
-
Miałem tak samo a może i mam. Trasa 550km w jedną i drugą stronę. Radio gubiło stację, szmery, nie mogłem tego słuchać. Co jakiś czas szukałem jakiejkolwiek stacji ale tylko 1 sprawnie nadawała, ta od pewnego ojca... Ogólnie to słuchałem muzyki z nośnika usb i nadal nie wiem o co tu chodzi.
-
U mnie szumy, trzaski i zanikanie sygnału powodowała ładowarka USB podpięta do gniazda zapalniczki, po usunięciu radio działa jak należy.
-
Dzięki za odpowiedzi, ostatecznie wyszło, że zakłócenia na włączonym silniku powodował zasilacz wideo rejestratora, który miałem podłączony do gniazda zapalniczki. Także w tym temacie @Paweł2014 ma rację 😉 Teraz zastanawiam się jak to zniwelować...
-
Podlaczyc kamerke na stale.
-
Podłącz kamerkę na stałe jak ja mam w swoim - nawet mi to w książkę wbili hehehe
-
Mi w poprzednim samochodzie dokładane ledowe światła dzienne robiły zakłócenia radia.
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Podlaczyc kamerke na stale.
To nie rozwiązuje problemu. Przy podłączeniu na stałe też mamy zasilacz, który może siać zakłócenia. Być może zmiana miejsca montażu (dalej od radia) spowoduje zmniejszenie zakłóceń, a może nie. Przede wszystkim trzeba kupić dobrej jakości zasilacz USB a nie najtańsze guano.
-
Pewnie uzywa tego z zestawu wiec kamerka tez guano?;)
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Pewnie uzywa tego z zestawu wiec kamerka tez guano?;)
O samej kamerce nic konkretnego nie wiemy, ale zasilacz USB zakłócający radio niewątpliwie jest guanem.
-
Racja, zasilacz nie był markowy, a ori niestety straciłem. Kamerka to mio, modelu nie podam, bo nie pamiętam. Zasilacz zamieniłem na kabel USB i zasilacz usb baseus mini, ale niestety dalej to samo było. Później zauważyłem, że radio szumi też od kabla USB w auxie wpiętego do iphona. A tak offtopic to zmieniłem radio na dedykowanego chinola 7" i szumy też występują. Jak kasa pozwoli to przesiadam się na kamerkę mio z trybem parkingowym pod aku.