To jest widok strony w wersji do druku
-
1 załącznik(i)
Tipo wycena szkody
Witam, dzisiaj miałem nie miła przygodę, stojąc w korku facet wjechał mi w zderzak :( teraz pytanie jak teraz zacząć to załatwiać? Policja była mam nr polisy sprawcy i jakis nr sprawy. Samochód mam na gwarancji to chyba tylko aso?
Dodał bym fotkę tylko jak heh.?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Załącznik 35083
Zdjęcie zderzaka
-
Zgłaszasz szkodę do swojego ubezpieczyciela, można przez internet i czekasz na kontakt. Przekazujesz w załącznikach wszystkie dokumenty, skany z notatki policyjnej czy też z własnej notatki z przebiegu wydarzenia i itp. Czekasz na wycenę szkody, jak Ci satysfakcjonuje to bierzesz $ i robisz w własnym zakresie. Jak nie oddajesz do ASO na naprawę bezgotówkową.
-
Dzięki za info :) A co do zderzaka to pewnie tylko malowanie? Bo raczej wymiana odpada heh Tylko jestem ciekaw co mogą zrobić z tym wybrzuszeniem? Widocznym na zdjęciu?
-
Zderzak plastikowy mozesz malowac , nic sie nie bedzie dzialo, z plastiku chyba wgniot nie wyciagaja.
Jak dostaniesz wycene od sprawcy to od razu sie nie zgadzaj , druga oferta zazwyczaj jest lepsza. Mozesz tez zglosic sie o odszkodowanie z powodu utraty wartosci auta po szkodzie.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
https://rf.gov.pl/najczestsze-pytani...pojazdu__20879
-
Dokładnie warto ich pomęczyć.
-
Spoko, a jak bym chciał naprawić bezgotówkowo w ASO to jeszcze potem mogę starać się o odszkodowanie z powodu utraty wartości samochodu? Czy już w takim przypadku to odpada?
-
Mozesz, jedno nie wyklucza drugiego
-
To dobrze, Naprawiał raczej będę w ASO tam gdzie kupiłem ;) chce żeby to było dobrze zrobione, chociaż zapewne aso tego nie gwarantuje heh
-
No niestety jakości nie gwarantuje ale wykonanie naprawy w aso pozwoli zachować 3 letnia gwarancje na lakier
-
Mam jeszcze jedno pytanie, jest jakaś szansa że aso wymieni zderzak na nowy? Samochód nie ma nawet 3 miesięcy :(
-
Cytat:
Napisał
adam01
Mam jeszcze jedno pytanie, jest jakaś szansa że aso wymieni zderzak na nowy? Samochód nie ma nawet 3 miesięcy :(
ASO zrobi tak, jak rzeczoznawca wpisał, chyba, że za wymianę zapłacisz z własnej kieszeni. Na zdjęciu nie widać, żeby był pęknięty, ale jakiś guz widać po lewej stronie. Wszystko zależy od rzeczoznawcy i Ciebie, czyli jak postąpisz po otrzymaniu papierów.
-
Domyślam się że zostanie tylko pomalowany ;) Tylko jestem ciekaw jak naprawia to wybrzuszenie w lewym górnym rogu? Bo w tym miejscu ewidentnie jest zderzak naciagniety
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
ASO zrobi tak, jak rzeczoznawca wpisał, chyba, że za wymianę zapłacisz z własnej kieszeni. Na zdjęciu nie widać, żeby był pęknięty, ale jakiś guz widać po lewej stronie. Wszystko zależy od rzeczoznawcy i Ciebie, czyli jak postąpisz po otrzymaniu papierów.
Aso zrobi własną wycenę i przedstawi ją do akceptacji likwidatora szkody (ubezpieczyciel). Podejrzewam, że zderzak zakwalifikują do wymiany ( i nie tylko zderzak), bo skoro wyraźnie odbiła się ramka tablicy rej, sprawcy, to jest wysoce prawdopodobne, że do wymiany będą wzmocnienia zderzaka i elementy mocujące. Warto sprawdzić także podłogę bagażnika (ale to zrobi ASO).
-
Zobaczymy jak to będzie, w poniedziałek jadę do aso. Jeszcze nic nie zgłaszałem sprawca był w PZU ubezpieczony. Ciekawe na ile zostanie wyceniona szkoda? Hmm?
-
Cytat:
Napisał
hak64
Aso zrobi własną wycenę i przedstawi ją do akceptacji likwidatora szkody (ubezpieczyciel).
A ten albo się zgodzi, albo nie. Wiadomo, że mogą jeszcze inne rzeczy wyjść. Ogólnie nie zmienia to faktu, że ASO zrobi tak, jaki będzie zakres naprawy potwierdzony przez ubezpieczyciela. Trochę spłyciłem tym rzeczoznawcą, przez co zaburzyłem całość z odwołaniami, dodaniem uszkodzeń, których bez rozbiórki nie widać itp. Jednak nie zmienia to faktu, że na oględziny auta pojawi się ponownie rzeczoznawca ubezpieczyciela, który to sam oceni, co do wymiany, a co do naprawy i wycena ASO nie będzie miała nic do rzeczy, jeżeli zaproponowany sposób naprawy będzie zgodny z technologią FCA. Jednak są odpowiednie przepisy w ustawie, więc w razie problemów można działać.
Najlepiej auto robić ze swojego AC (bądź swojego OC z odpowiednią opcją w pakiecie) z regresem do OC sprawcy.