To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Croma gaz -
Croma gaz
Witajcie. Co sadzicie o zamontowaniu gazu w gronie. Ogolnie zamierzam stac się posiadaczem chromy, tylko jaka wersje wybrać idealna pod gaz. Ze wzgledu na to ze jeździe w mieście diesel odpada. Pozdrawiwm
Wysłane z mojego AGS-L09 przy użyciu Tapatalka
-
Mam wersje 2.2. Polecam bardzo. Hydrauliczne popychacze zaoszczędza pieniędzy przed regulacja zaworów. Spalanie średnio 10,5 lpg. Instalacja STAG. Przewaga nad silnikiem 1.8 to przede wszystkich hydrauliczna regulacja zaworów i duuuza elastyczność silnika. Wada (może być a nie musi) to rozrzad - u mnie ten problem nie występuje. Ogólnie gdybym miał robić to wszystko jeszcze raz to zrobiłbym tak samo bo zadowolony jestem bardzo
-
Właśnie co człowiek to inna opinia. Mówisz ze ma wy automatyczne regulacje zaworow, to juz jest przewaga. Benzyny maja silniki opla?
-
Kur.... De coraz mniej aut nadaje się do gazu. 2,2 ma bezpośredni wtryk. W 1.8 regulacja zaworów. Toczki SE kur.... Kupie
-
Głupoty piszesz. 2.2 ma pośredni wtrysk. Tylko końcowe modele miały bezpośredni i miały oznaczenia 2.2i (direct). Zdecydowana większość Cromek 2.2 to pośredni wtrysk który wspaniałe nadaje się do gazu.
-
Tak to są silniki Opla niestety i trzeba liczyć się z tym ze obydwa tzn 1.8 i 2.2 będą brać olej
-
ja mam crome 2.2 w gazie. Kolega wyżej podał spalanie gazu na trasie setką(10,5 L). W mieście przy normalnej jeździe 13,5 lpg plus troche benzyny ( ale bardzo szybko się zagrzewa silnik nawet teraz zima potrzebuje z 500-1000 metrów żeby przerzucił na lpg) dlatego ja chyba teraz wleje znowu benzyny przy zmianie kół na letnie.. ;d
U mnie slynny rozrząd siadł i kosztowało mnie to 3150 zł ( wszystko kompletnie co jest pod pokrywą rozrządu- wszystko ze Swag'a ). Jak dla mnie bardzo fajnie przyspiesza- dosć ochoczo zbiera się z wysokich biegów ale pełna moc wiadomo po 4 tyś obrotów. Na pewno nie ma w trasie sytuacji zeby trzeba było wbijać trójke do wyprzedzenia tira ;d Ba! jest na tyle dobrze, że i z piątki się zbiera. Na minus na pewno brak 6tego biegu w manualu - przy 150km/h jest jakies 3700rpm - w kabinie jest przyjemnie ale .. byłoby lepiej jakby się wbiło już szósteczkę. Nie wiem czy to jakoś u mnie ale dla mnie przy 140 wydech wpada w nieprzyjemny rezonans i powstaje buczenie w kabinie i lepiej jest jechac 135 albo 145 byleby nie równo 140...
Ja bym brał 2.2 a nie 1.8 bo sam tak zrobiłem ;D
-
Croma gaz
Z tego co piszesz to masz ustawiony trochę inaczej gaz, jakby większe porcje dostawał. Po pierwsze wbijam w aplikacji każde tankowanie i nawet przy długiej jeździe z prędkością 170 na autostradzie nie przekroczył mi spalania 13l (wtedy 12,6). Ale niestety gorzej się zbiera niż twój z tego co piszesz. Pełna moc od 3 - 4 tys obrotów. Ale to wyprzedzania wbijam trójkę. Jakiej firmy masz instalacje? Jakie miałeś objawy rozrządu? Metaliczne odgłosy czy coś innego?
-
Cytat:
Napisał
zawikox
Na minus na pewno brak 6tego biegu w manualu
Moim zdaniem to powinieneś się cieszyć że nie masz 6 biegu, skrzynia M-32 jest dość kłopotliwa. Pięć lat temu tez chciałem kupić benzynę do gazu ale koledzy z forum mi doradzili że diesel będzie lepszy. Jakoś miałem mieszane uczucia tym bardziej że dotychczas jeździłem Temprą i Mareą na gazie, a teraz jest to mój pierwszy diesel. Fakt jest taki że z auta jestem bardzo zadowolony tym bardziej ze to automat, ale następne auto kiedyś w przyszłości na pewno będzie benzyna.
-
2 załącznik(i)
to ze nie mam skrzyni m 32 to się ciesze ale nie zmienia to faktu ze 6stka by się przydała.
Ja nie wiem jak Ci może przy 170km/h nie przekraczac 12,6 lpg jak przy tej predkości takie spalanie mniejwiecej widnieje na komputerku jako spalanie benzyny więc do tego trzeba dorzucić 2 litry żeby mieszanka byla optymalna czyli jakies 14,6-15 litrów lpg powinno być normą. Może Ty masz za ubogo a nie ja za bogato.. ;d U mnie tak na prawde możesz wbić piątke przy 65 km/h i przy wcisnieciu na gaz auto się miarowo zbiera bez buczenia.
Ja mam sterownik kme nevo, reduktor silver i wtryski yeti.
Objawy rozrządu - rzęcholenie na zimnym przez jakąs minute półtora po odpaleniu, potem cichutko. A potem zamarłem jak wymieniałem olej i co zobaczyłem na filtrze oleju ... zaraz może znajde zdjęcie
Tyle opiłków w oleju- łąnuch był tak luźny że ocierał o obudowe
-
Posiadam Crome 1.8 w gazie i też nie narzekam już trochę nabiłem kilometrów i jak na razie wszystko ok na trasie pali około 10-12 litrów, wada jest jak wyżej piszą skrzynia 5 rzeczywiście brakuje tej 6 i trzeba kontrolować luzy zaworowe które nie są regulowane hydraulicznie. Postawa to dobry warsztat który wie co i jak i nie założy byle czego i odpowiednio wyreguluje. Śmiało mogę polecić ten silnik do gazu.
-
Witam, od ubiegłego roku jeżdżę cromą 2,2 z lpg STAG, spalanie na miejscu ok 11 litrów gazu, w lecie 10 litrów, w trasie ok 9 przy prędkości 100-110 km/h.
Zrobiłem ok 6 tyś km od zakupu i do tej pory wszystko bez zastrzeżeń....lekko puka w tylnym zawieszeniu-to chyba łącznik stabilizatora, jak się ociepli to wymiana.
-
Niestety 2,2 ze wzgledu na koszty rozrzadòw, kosztów regulowania zaworow, chybvposzukam psa albo vag
-
w 2.2 NIE regulujesz zaworow- JEST hydraulika. W 2.2 masz dwie kosztowne sprawy rozrząd i dwumasa.
-
W 2.2 benzyna jest dwumasa??