Stilo 1.9 JTD 115KM Wibracje na luzie i niskich obrotach
Witam mam od dłuższego czasu, a praktycznie od kiedy go kupiłem problem z wibracjami/rezonansem po całym aucie.
Najbardziej odczuwalne są na luzie, przy ruszaniu i jeździe na niskich obrotach, tak do 1500RPM. Wibrują wszystkie plastiki, okrutnie rezonuje półka z tyłu.
Był u dwóch mechaników lewusów, sprawdzali poduszki silnika i skrzyni, część jest wymieniona, reszta ponoć jest dobra. Ich diagnoza to jedno z dwóch, czyli albo rozrząd, albo dwumasa.
Z innych objawów, to czasem przy odpalaniu i przy ruszaniu jak go przymule słychać krótki pisk, chyba jakiegoś paska. Też jak szybko ruszę i nie dodam odpowiednio sporo gazu, to potrafi kilka razy szarpnąć, ale nie wiem czy to akurat dwumasa, czy mało gazu.
Mechanik twierdzi, że sprzęgło fajnie chodzi, inny twierdzi, że jest coś za wysoko. Mi też się wydaje dziwne, bo łapie na bardzo krótkim, górnym odcinku, ale żadnych odgłosów nie słychać.
Generalnie jestem ze Śląska, może ktoś prywatnie, kto ma doświadczenie jest w stanie na to spojrzeć, ew. wymienić rozrząd albo dwumas ze sprzęgłem. Mechnicy na miejscu biorą kupę kasy i nic z tego nie wynika.
Pozdrawiam i dziękuję
ps. silnik chodzi równiutko, mam tylko wrażenie jakby cały czas pod lekkim "obciążeniem"