To jest widok strony w wersji do druku
-
Instalacja LPG ASO
Witam,
Ostatnio kupiłem nowego Fiata Tipo 1.4 T-jet, teraz chciałbym założyć do niego LPG, na infolinii powiedzieli mi, że żeby nie stracić gwarancji to muszę LPG zamontować w serwisie, ale nie byli mi w stanie podać serwisu, w którym mogę to zrobić. Dzwoniłem do kilku i niestety nie trafiłem na żaden, czy ktoś zna jakiś serwis na terenie woj. mazowieckiego, śląskiego lub pomorskiego, w którym mogę założyć LPG? I czy generalnie warto? Opinie trochę zróżnicowane
-
Jak przejrzysz forum to zobaczysz, że niektórzy mają spore problemy z dokładanym LPG, ale głównie są to silniki bez turbo, są też osoby, które nie narzekają (możliwe, że jeszcze, ale życzę im by nie nastąpiło to "jeszcze").
Na Śląski masz AutoGaz Śląsk (Katowice), który jest dystrybutorem tartarini, które montują we Fiatach, tak więc śmiało tam możesz dzwonić. Generalnie jeżeli chodzi o tą instalację, aby nie stracić gwarancji, to nikt lepiej Ci nie założy jak oni.
-
-
Założyłem w koncu te instalke?
-
Nie zakładałem jeszcze, planuje przy ok 15000km przebiegu :) A kolega zakładał?
-
Ja mam 1.4tjet z zakładanym lpg u dealera w Poznaniu, instalacja BRC. O dziwo w miarę dobrze założona i schludnie, poza nawiertami w kolektorze. Regulacja też niczego sobie jak sprawdzałem, byłem zaskoczony i negatywnie na początku nastawiony.
-
Założyłem już i ja w serwisie w Gdańsku, co do estetyki brak zastrzeżeń, wszystko wygląda estetycznie a jak z trwałością i niezawodnością to się okaże ;)
Gdyby ktoś chciał zakładać LPG w serwisie to polecam skontaktować się z kilkoma serwisami, bo ceny szaleją :D Dla przykładu, serwis w Wejherowie za montaż LPG chciał tylko 9000zł, a w gdańsku nie całe 5600zł ;) (oczywiście za taką samą instalację)
-
5600zl? Wolałbym dojeździć do końca gwarancji i zamontować za ~3kpln. Chyba że ktoś kręci z 50kkm rocznie.
-
Dokładnie tak jest, przeliczyłem to i wyszło mi, że bardziej opłaca mi się przepłacić w ASO niż czekać do końca gwarancji i zamontować w niezależnym warszacie
-
Cytat:
Napisał
jakubfermat
Dokładnie tak jest, przeliczyłem to i wyszło mi, że bardziej opłaca mi się przepłacić w ASO niż czekać do końca gwarancji i zamontować w niezależnym warszacie
a przypadkiem i tak nie tracisz gwarancji na silnik od FCA po założeniu gazu, nawet w ASO?
-
Cytat:
Napisał
Szary83
a przypadkiem i tak nie tracisz gwarancji na silnik od FCA po założeniu gazu, nawet w ASO?
Nie, wtedy gwarancja zostaje ;)
-
Mi w ASO w Radomiu powiedzieli 4000brutto, silnik t-jet 120KM i wydaje mi się, że to dobra cena. Doblo które kupiłem w 2011 95KM też gazowałem w tym ASO za te same pieniądze i jestem bardzo zadowolony, aktualnie auto ma 104kkm i nic się nie dzieje.
Jakubfermat jaką masz instalację?
Zapomniałem, cena montażu podali mi do doblo a Ty masz tipo.
-
Cytat:
Napisał
mechanizator9
Mi w ASO w Radomiu powiedzieli 4000brutto, silnik t-jet 120KM i wydaje mi się, że to dobra cena. Doblo które kupiłem w 2011 95KM też gazowałem w tym ASO za te same pieniądze i jestem bardzo zadowolony, aktualnie auto ma 104kkm i nic się nie dzieje.
Jakubfermat jaką masz instalację?
Zapomniałem, cena montażu podali mi do doblo a Ty masz tipo.
Tartarini mam ;)
-
Z ASO trzeba negocjować cenę. Do białego Trekkinga (kupiony u tego dealera) powiedzieli mi 3800 zł w 2014 r. Jak przyjechałem z żółtym (nie był kupiony u nich) to powiedzieli mi 4900 zł. Taki sam silnik, taka sama instalacja. W montaż 3 miesiące później. Powiedziałem, że mogę zapłacić 3800 jak za pierwszego i ani złotówki więcej. Zgodzili się od razu.
-
Sprawdź sobie warsztaty Czakram - to sieć, więc znajdziesz je w miększych miastach. Ja korzystałem z tego warsztatu z Białymstoku i polecam. Mogłem też liczyć na fachowe doradztwo ;) Doradzili mi BRC SQ32 na którym jeżdzę już pół roku i jestem zadowolony. Tylko pluję sobie w brodę, że tak długo zastanawiałem się nad gazem w samochodzie.. jakbym wcześniej to zrobił, to ile kasy bym zaoszczędził ;)