1 załącznik(i)
Doblo LIFT 1.9jtd ubywa płynu, ale tylko z wł. ogrzewaniem
Witam drogich kolegów i koleżanki
Niedawno zakupiłem Fiata Doblo z 2007r. 105km 1.9jtd podstawowa wersja, ale ma np. klimę. Generalnie mimo przebiegu prawie 300k autko wygląda ok, ma moc, oleju nie bierze (chyba i oby :) ), nie kopci na czarno, wszystko generalnie ok z jednym małym wyjątkiem.
Pierwsze objawy problemu:
Kupując go widziałem, że w zbiorniczku jest minimum płynu, a skalę problemu poznałem dopiero następnego dnia jak dolałem prawie 2l żeby osiągnąć rozsądny poziom w zbiorniczku. Po tym pojechałem w 3 krótkie trasy (25-30km każda) i płynu ponownie ubyło (dolałem około 0,5l).
To co do tej pory udało mi się ustalić:
1) samochód nie kopci po rozgrzaniu, pracował na jałowych obrotach prawie 30 minut z wyłączonym ogrzewaniem (było zimno, więc cały czas na małym obiegu) - płynu nie ubyło
2) pojechałem ponownie w trasę (3 x 30km) bez ogrzewania (brrrr w te w mrozy :D), rozgrzałem go, prędkości obrotowe silnika nawet do 4 tys/min - płynu nie ubyło
3) pojechałem na krótko przejażdżkę (15km) z włączonym maks ogrzewaniem - płynu ubyło, niewiele, ale ubyło.
W środku jest sucho, pod samochodem też. Podejrzewam nagrzewnicę, albo jej połączenia z układem chłodzenia silnika (na podstawie tego tematu https://fiatklubpolska.pl/doblo-455/...zewnicy-41519/).
Moje pytania:
1) Udało mi się rozebrać trochę samochód (cały schowek, osłona lewarka skrzyni, środkowe nawiewy i przełączniki koło nich) jednak, nie mogę zdemontować plastiku osłaniającego przewody od nagrzewnicy element nr 7 z obrazka (przeszkadza mi obudowa filtra kabinowego). Jak to ściągnąć?
2) Czy moja diagnoza, żeby szukać problemu w nagrzewnicy jest poprawna? Zastanawia mnie jedno, w jaki sposób odbywa się regulacja temperatury/przepływu przez nagrzewnicę, ponieważ te dwa aluminiowe węże wchodzą bezpośrednio od silnika i tam nie żadnego zaworu (przynajmniej według EPER i Elearn). Bylibyście tacy mili i podpowiedzieli "świeżakowi" :)