To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Pomoc z dpf -
Pomoc z dpf
Witam. Jestem nowy na forum posiadam fiata crome 1.9 JTD 150 km 2006r od tygodnia i tutaj mam pytanie dotyczacze DPF, otóż mam 3 km do pracy i oczywiście robię dłuższe trasy to do sklepu czy na jakiś wypad i czy wypalając DPF raz w miesiącu przy 2.5 tys obrotów będzie dobrze? Czy macie jakieś inne propozycje? Pozdrawiam
-
Trzeba obserwować aktualne spalanie, kiedy jest spore wtedy zanieczyszczenia się wypalą, cos pomiedzy 600 a 800km. Czasami czuć przy tym specyficzny zapach. Czas wypalania około 10min.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
-
Czyli ten mój dojazd do pracy nie zagraża tak bardzo DPF?
-
Zainstaluj sobie aplikacje na telefon DPF monitor dla Alfa 159 i Fiat.Wpierw wersję próbną czy będzie działać z twoim autem,a potem bodajże 15zl kosztuje pełna wersja.
Do tego icar2, i masz pełną kontrolę na dpf-em.
https://allegro.pl/oferta/interfejs-...e-21b14fca4208
-
Dzięki bardzo za pomoc poczytam jak się obsługiwać tymi programami i sprawdze. Pozdrawiam
-
Aplikacja i tak nie pomoże w tym że silnik będzie cały czas niedogrzany. Olej wtedy nie smaruje tak jak trzeba. Uważaj na odmę żeby się nie przytkała.
-
Cytat:
Napisał
Cinek1
Zainstaluj sobie aplikacje na telefon DPF monitor dla Alfa 159 i Fiat.Wpierw wersję próbną czy będzie działać z twoim autem,a potem bodajże 15zl kosztuje pełna wersja.
Do tego icar2, i masz pełną kontrolę na dpf-em.
https://allegro.pl/oferta/interfejs-...e-21b14fca4208
Croma 2006 - DPF monitor raczej nie będzie działać, a icar w gnieździe OBD cały czas pod zasilaniem - nie najlepszy pomysł.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
VegaS
Witam. Jestem nowy na forum posiadam fiata crome 1.9 JTD 150 km 2006r od tygodnia i tutaj mam pytanie dotyczacze DPF, otóż mam 3 km do pracy i oczywiście robię dłuższe trasy to do sklepu czy na jakiś wypad i czy wypalając DPF raz w miesiącu przy 2.5 tys obrotów będzie dobrze? Czy macie jakieś inne propozycje? Pozdrawiam
Jeździć na spalaniu chwilowym, to moment wypalania DPF jest zawsze widoczny, wtedy nie wyłączać silnika, w miarę możliwości jechać dalej.
Samo wypalanie u mnie włącza się zazwyczaj na autostradzie, więc czasem jadę kilka km do następnego zjazdu.
Z tymi obrotami to nie ma żadnego znaczenia, dopali się nawet na postoju na wolnych obrotach.
Najważniejsze to nie wyłączać silnika w trakcie wypalania!
-
Dpf monitor działa w dwoch cromach, w mojej z 2005r i 2008 u kolegi. Icar po 30min sie wyłączy.
-
Cytat:
Napisał
Capsel
Z tymi obrotami to nie ma żadnego znaczenia
Jest. Nie powinno się "gazować" silnika na postoju. Albo jazda normalna, albo na postoju na wolnych obrotach. Byłem na szkoleniu i producenci nie zalecają pałowania podczas wypalania DPFu.
Tak się właśnie przyjęło bo mechanicy Janusze uważali i nadal uważają, że "wyjadę za miasto, dam mu w pi**de to się filtr wypali" a to jest bzdura. Jak się załączy procedura wypalania to nawet podczas jazdy miejskiej prawidłowo wypalimy DPF.
-
@Voyager masz racje, ze dpf i sie w miescie wypali, ale nie będzie tak efektywne jak na autostradzie, jazda z stala predkoscia.
-
Wypalanie na postoju to słaby pomysł choć rzeczywiście można tak robić. Ale wystarczy zobaczyć jak przebiega ten proces to sie odechciewa - brak chłodzenia jak podczas jazdy, pod autem czuć duże ilości ciepła, do tego wystarczy dodać lekko gazu i kłęby dymu za samochodem o bardzo intensywnym zapachu. Odradzam tak wypalać dpf na zatłoczonej przez pieszych ulicy. Co do wysokich obrotów wcale nie trzeba trzymać ich przez cały proces wypalania. Wystarczy moment, żeby wyrzuciło z siebie ten syf a potem to już normalna jazda bez gaszenia silnika aż do zakończenia.
-
W insigni raz na postoju musiałem wypalić, i niestety wypalanie było bardzo słabe, ponieważ z 80% zapchania spadło do 60%.Gdzie w trakcie jazdy spada do 15% zapchania.
-
Cytat:
Napisał
Cinek1
Dpf monitor działa w dwoch cromach, w mojej z 2005r i 2008 u kolegi. Icar po 30min sie wyłączy.
Na pewno się wyłączy? A jeśli się wyłączy wybudza się prawidłowo po kolejnym uruchomieniu silnika? Wiem, że ludzie mieli z tym problemy i temat miał załatwić iCar Pro. Jak to działa faktycznie nie wiem, bo zakończyłem swoje zabawy z tymi chińskimi zabawkami po dwóch nieudanych próbach.
Co do wypalania, najbardziej optymalne warunki to ekspresówka i 3000 tys. obrotów. Wypalanie w korkach to nie jest coś co lubią te silniki. Najlepiej sprawdzić interwały pomiędzy wypaleniami za pomocą programu diagnostycznego, to pomoże w sensownym użytkowaniu auta z DPF.
-
Czyli najlepsze rozwiązanie dla mnie będą wyjazdy dalsze oraz wypalanie DPF raz w miesiącu? Wybudowali nam obwodnicę 16 km ma i spokojnie myślę w nocy mógłbym coś podziałać. Bo jak to nie to ja już nie wiem...
-
Na początek sprawdź jak często regeneruje się filtr.