To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
bierze olej -
bierze olej
Witam jak jest w Waszych Tipkach trzeba sprawdzać często stan oleju, czy od przeglądu do przeglądu nic nie ubywa. Mam samochud drugi miesiac i ciężko mi wogole sprawdzić stan oleju bo nic na nim nie widze za czysty olej. Za wszelkie porady dziekuję. Pozdrawiam Sebastian
Ps mam 1.6 multi nie wiem czy w benzynie bedzie podobnie.
-
zaparkuj na poziomej powierzchni odczekaj 15 minut po jeździe wytrzyj bagnet chusteczka wsadz bagnet i wyjmij- jeśli nic nie widzisz to opcja jest, że jesteś ślepy albo nie masz oleju
-
Cytat:
Napisał
anutemix
Witam jak jest w Waszych Tipkach trzeba sprawdzać często stan oleju, czy od przeglądu do przeglądu nic nie ubywa. Mam samochud drugi miesiac i ciężko mi wogole sprawdzić stan oleju bo nic na nim nie widze za czysty olej. Za wszelkie porady dziekuję. Pozdrawiam Sebastian
Ps mam 1.6 multi nie wiem czy w benzynie bedzie podobnie.
Multijet?
Z prawdopodobieństwem 99% nie bierze oleju. Ale sprawdzać i tak trzeba.
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
-
Wg instrukcji olej trzeba sprawdzać co 3000 km. Przy pierwszych kilometrach ciężko było go dostrzec na bagnecie, ale u mnie było go widać. Zaparkuj na równym i odczekaj 15-30 min. Wyciągnij bagnet, wytrzyj i włóż z powrotem. Za drugim razem jak go wyciągniesz, na 2 sekundy połóż go na ręczniku papierowym i zobacz czy zostanie jakaś plama.
Mam najechane ok. 15 tys. km i nie zaobserwowałem, żeby silnik palił mi olej.
-
Warto precyzyjnie wpisac tytul tematu bo moze byc o wszystkim. Co do sprawdzenia oleju w instrukcji jest napisane ze mozna sprawdzac 5 minut po zgaszeniu silnika.
-
Również mam 1.6 MJet i od wymiany do wymiany nie ma potrzeby dolewać. Mimo tego, stan oleju sprawdzam regularnie.