DPF, czujnik ciśnienia różnicowego
Witajcie!
Czy moglibyście napisać jakie wartości w mbar podaje w waszych Cromach czujnik ciśnienia różnicowego od DPFu w następujących warunkach:
- wyłączony silnik (aha! to też)
- jałowy (ok. 850 obr/min)
- 2000 obr/min
- 3000 obr/min
Mam nieodparte wrażenie że czujnik różnicy podciśnienia ma się źle :/ Wężyki od DPFa do czujnika wydają się całe - właśnie wróciłem z garażu po demontażu, montażu, oględzinach i przedmuchiwaniu :/
Objawy:
- DPF wymieniony na nowy, razem z łącznikiem elastyczny, rurami i tłumikiem (przez tydzień po wymianie zrobione ok. 100 km bez działającego czujnika temperatury, gdyż stary odmówił współpracy przy demontażu i zanim przyszedł nowy autem jeździliśmy gdyż był taki mus :/ ale delikatnie, mechanik wpuścił do środka preparat czyszczący poieważ ponoć nie reagował DPF na komendę regeneracji z powodu zablokowania),
- "podejrzany" czujnik pokazuje (na minusie) -1 mbar,
- zapełnienie filtra wg MES 22%,
- not clogged
- a mimo to czarny dym leci z rury !!!
- nie wyskakuje żaden kod dotyczący czujnika, ale nie wiem czy takowy jest nawet,
- wyskoczył kod P1205 - DPF - słaby sygnał z czujnika, ale MES nie podaje jakiego czujnika, z adnotacją że błąd teraz nie występuje ale wystąpił wcześniej i został zapisany
Z góry dzięki i prosiłbym o podanie odczytów waszego ciśnienia z MESa w pierwszej kolejności, a potem rady, ewentualnie domysły.