Fiat Doblo 2018 rok - jaki silnik wybrać? - pomoc w wyborze
Cześć.
Jestem prawie przekonany do kupna Fiata Doblo jako głównego samochodu transportowego w firmie. Model który mnie interesuje do przedłużona wersja Doblo Cargo Maxi ze składanymi siedzeniami pasażera.
Byłbym wdzięczny za odpowiedź na poniższe pytania:
1. Jaki silnik najmniej awaryjny? Diesel 1,6 MultiJet 105 a może 120KM? Macie jakieś opinie na temat silników EcoJet? Trasy raczej krótkie lub średnie, może lepsza benzyna?
2. Mógłby ktoś porównać najnowsze Diesle Fiata do np. francuskich 1.6 BlueHDI z Citroenów Berlingo lub Peugeot Partnera? Z tego co wiem to trzeba dolewać specjalnego płynu co 25tys km w BlueHDI, co gorsza płyn ten może zamarznąć w temperaturze około -10 stopni. Czy Diesle Fiata też mają coś takiego?
3. Głównym kontrkandydatem dla Doblo jest Berlingo, przestrzeń ładunkowa w zasadzie ta sama, trochę inne silniki. Czy jest jakiś użytkownik w miarę młodego Fiata Doblo, który mógłby napisać czy wybrałby ten samochód ponownie?
4. Jak wygląda sprawa z rozkładanym siedzeniem pasażera? Planuję przewozić od czasu do czasu dłuższe rzeczy 3-3,2 metra, wybrałbym opcję ze składaną podwójną kanapą pasażera. Czy ta kanapa składa się "na płasko" względem przestrzeni ładunkowej? Czy złożona kanapa ma jednakową wysokość czy np. fotel prawy jest niżej położony niż fotel środkowy?
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Maciek