Klima ustawiona w pełne auto na 20 stopni i jak zaczyna grzać to dmucha na nogi i szybę. Czy u was też tak jest? Przecież jak chlodzila to wiało i ze środkowych nawiewów.
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
To jest widok strony w wersji do druku
Klima ustawiona w pełne auto na 20 stopni i jak zaczyna grzać to dmucha na nogi i szybę. Czy u was też tak jest? Przecież jak chlodzila to wiało i ze środkowych nawiewów.
I jeszcze jedno czy w przypadku klimki auto jak mam ustawione na 20 stopni i zapala a na dworze jest np zero, to czy z automatu odpali mi się ogrzewanie elektryczne? Czy muszę mając włączoną klimę w auto obrócić temp na max czyli HI.. co wymusi wtedy ogrzewanie elektryczne... Jak to jest?
mysle ze 500X dziala podobnie jak mój doblo z kima na auto, wydaje sie ze to normalne zachowanie, gdy jest chłodno to wieje na szybe (aby odparowac) i na nogi, a gdy latem goraco to chłodzenie szyby nie ma sensu, a tm bardziej nóg ... ot taka logike wbudowali (mysle ze dobrą) :-)
zawsze pozostaje opcja recznie sterować :-)
co do elektrycznego ogrzewania nei wypowiadam sie bo tego akurat nie mam.
O ogrzewaniu elektrycznym wielokrotnie pisałem na forum.
Kolega nie doczytał w instrukcji, że pokrętło na max dotyczy tylko manualnej klimy.
Co do automatycznej klimy. Wszystko dzieje się z automatu, nic nie trzeba kręcić, przestawiać. Gdy temperatura zewnętrzna spada poniżej 20stC nagrzewnica jest uruchamiana zawsze, słychać ze środkowej części kokpitu przekaźniki - są dwie grzałki PTC: 500W i 250W. W zależności od zapotrzebowania, stanu prądowego itp włącza jedną z nich, albo obie. Wyłączane jest gdy temperatura płynu chłodniczego przekroczy około 70stC.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Tak ma być. Po co ma chłodnym walić innymi nawiewami niż środkowymi, a ciepłym np. środkowymi? Podstawy fizyki. Na szybę w chłodek też daje nadmuch ze względu na parowanie szyby. Swoją drogą jest na wyposażeniu czujnik wilgotności.
Cyknięcie jak to standardowo przekaźniki robią. Dzieje się to chwilę po uruchomieniu silnika.
Dodam jeszcze, że aż tak głośne te przekaźniki nie są, w czasie jazdy ich nie usłyszysz - momentu wyłączenia nie wyłapiesz, jedynie na postoju i to z nie za głośno ustawionym radiem.
Mam pytanie- czy w 1.3 GSE poliftowym ( 2020 ) nadal występują grzałki PTC ? Wiem, że sporo elementów ubyło po lifcie . A to ? Wydaje mi się, że dość szybko zaczyna dmuchać ciepłe powietrze ?
Grzanej kierownicy to na pewno nie było . Ciekaw jestem tego PTC, może ktoś wie ?
Jest taka specyfikacja z autem ? Kurcze, nie pamiętam, muszę grzebnąć w papiery
dzięki, zerknę bo jakoś sobie nie przypominam