W instrukcji obsługi napisane jest , że ciśnienie w oponach zimowych ma być o 0,2 bara większe niż podano w instrukcji. Z czym jest to związane - panującymi w tym okresie temperaturami czy tym, że opony bardziej miękkie?
To jest widok strony w wersji do druku
W instrukcji obsługi napisane jest , że ciśnienie w oponach zimowych ma być o 0,2 bara większe niż podano w instrukcji. Z czym jest to związane - panującymi w tym okresie temperaturami czy tym, że opony bardziej miękkie?
Być może jedno i drugie.
Widzisz, ja mam GY Vector 4Seasons 205/55R16 oraz auto z najcięższym silnikiem (ponad 100kg cięższy od 1.4 95). W oponach przedniej osi muszę utrzymywać 2,7-2,8bar, aby miały one prawidłowy kształt. Jest to w zasadzie ciśnienie podane w instrukcji dla max. obciążenia auta dla opon 195/65R15.
Załącznik 34087
Dokładnie. Ja zawsze zimowe mam o 0,2 większe ciśnienie.
A tak przy okazji - będę wymieniać opony w swoim w piątek (felgi kupię do opon zimowych na kolejny sezon) - po wymianie opon, napompowaniu wystarczy zrobić reset ustawień ciśnienia z pozycji komputera pokładowego? Nie musi się to odbywać poprzez jakiekolwiek programowanie "z zewnątrz"?
Wystarczy z menu, nic więcej zewnętrznym narzędziem nie trzeba robić.