Mam problem nie mogę zdiagnozować zbierania się oleju na gniazdach wtryskiwaczy, skąd mógł się tam wziąć olej.
To jest widok strony w wersji do druku
Mam problem nie mogę zdiagnozować zbierania się oleju na gniazdach wtryskiwaczy, skąd mógł się tam wziąć olej.
Po mojemu kolego wtryski do wyjęcia i uszczelnienia. Miałem to samo w Vectrze to nazywa się trawers ale oczywiście mogę się mylić. Szukaj coś w uszczelniaczach.
Pewnie podkładki pod wtryskami trzeba wymienić.
Też tak przypuszczałem,chociaż tego oleju zbiera się niewiele,wymienię podkładki i zobaczymy.Dzieki.
Ale chodzi o olej napędowy - ON czy olej z układu smarowania?
Jeśli ten pierwszy to sprawdzić, dokręcić rurki wysokiego ciśnienia... Może z pod nakrętek się sączy.. Jeśli to nie pomoże i nie widać wycieku na rurkach to trzeba wyciągnąć wtryskiwacze i oddać do regeneracji czyli sprawdzenia i wymiany uszczelnień wewnętrznych. Uwaga aby nie pomylić wtryskiwaczy miejscami bo są "kodowane" !!!
Nie jest to olej silnikowy taki lekko przepalony.Tak się jeszcze zastanawiam czy może lecieć z pompy vacum i bryzgac na pokrywę zaworów.
I problem sam się rozwiązał, najprawdopodobniej Niemiec od którego kupiłem auto rozlał olej przy nalewaniu,po wymianie oleju przeze mnie i wyczyszczeniu dokładnym gniazd wtrysków zrobiłem już 500km i nie ma nawet kapki oleju.