Seicento vs Punto I - auto dla studenta
Cześć wszystkim :)
Jestem Łukasz, mam 20 lat. Do rzeczy - moje aktualne pierwsze auto (Golf III) powoli odmawia posłuszeństwa, poza tym stała się z niego niebywała ruina. Potrzebuję auta, które będzie służyć mi jako dojazdowe do pracy, na uczelnię, oraz czasami gdzieś w inne miejsca, gdzieś się pobujać. Nie mieszkam w mieście, ale często kręce się po miastach.
Rzucając koncepty i wszelkie wady oraz zalety VAG'a, wybrałem włoską motoryzację. Myślę, że może to być dość trafiony zakup. Niestety mój budżet ogranicza się do max 2200 zł (wiem, mało, zaraz ktoś powie, żebym sobie lepiej kupił rower, ale myślę, że za takie pieniądze fiat może się trafić. Tak poza tym przecież studiuję :smile:), toteż wytypowałem te dwa typy.
Także zwracam się do Was z pytaniem - co będzie lepsze? Jak dla mnie chyba seicento, najchętniej z silnikiem 1.1. Myślę, że w takiej cenie znajdę seicento w dość dobrym stanie i z młodszym rocznikiem, niż punto. Przekonują mnie również śmieszne koszty utrzymania, koszty części, ale odrzucają trochę wymiary (chociaż i tak nie wożę ze sobą ekipy budowlanej, tylko paru dobrych znajomych na kebaba :lol:)
Jeśli chodzi o Punto I, wiadomo - jest większe, niż seicento. Jednak myślę, że za taką cenę znajdę egzemplarz w gorszym stanie, niż seicento. No i rocznik może być starszy. Koszty utrzymania, oraz ceny części są na podobnym poziomie.
Co myślicie? Jakie autko będzie najlepsze?
P.S. Co sądzicie o wyborze Seicento z LPG? (tylko proszę nie krzyczeć, oszczędności nigdy za wiele:lol:)