To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Podłączenie radia -
1 załącznik(i)
Podłączenie radia
Witajcie, ostatnio oryginalne radio zaczęło gubić mi literki na wyświetlaczu teraz praktycznie już nie wiele widać więc postanowiłem je zmienić. Kupiłem ramkę i włożyłem radio Pioneer 2320UB. Kupujący mówił, że będzie się ono wyłączało po przekręceniu kluczyka. Radio gra super, ale nawet po wyciągnięciu kluczyka nie przestaje grać. Próbowałem te wciskane kable zamienić ze sobą żółty z czerwonym jak na zdj i bez rezultatu. Musi mieć gdzieś chyba stały plus bo jak wyłączę radio z przyciusku to i tak świeci się i wyskakuje logo firmy.
Załącznik 33888
Co mogę jeszcze zrobić? Nie mam jak tego pomierzyć. Instalacja samochodu nie przerabiana. Miał ktoś podobny problem?
-
Jeśli autko, o którym mówimy to Seicento, jak masz w profilu, to musisz przerobić sobie nieco instalację.
W kostce ISO, Seiko nie posiada +12 po stacyjce, jest tylko +12 stałe. Zmiana przewodów mimo wszystko powinna dać jakiś rezultat.
Aby rozwiązać problem musisz doprowadzić sobie +12 po stacyjce do kostki. Najlepiej i najwygodniej jest to zrobić ze skrzynki bezpieczników. Potwierdzam, sam tak robiłem.
Żółty przewód od radia podłączasz ze stałym plusem, czerwony dajesz do nowego plusa po stacyjce i wszystko powinno być ok.
Warto wspomnieć, że jeśli instalacja rzeczywiście jest fabryczna, to tam dochodzi tylko czarny przewód minusowy i czerwono zielony jako stały plus. Do tego po dwa przewody na głośniki, lewy i prawy, ale kolorów nie pamiętam.
Radyjko całkiem fajne :) niedawno montowałem inny model Pionierka w Samuraju u wujka. Po tym zabiegu trzeba było wymienić jeszcze fabryczne głośniczki.
W Punto 2 sytuacja jest prostsza, ale bez miernika nic nie zrobisz. W teorii odpinasz starego blu lub grundiga, podłączasz inne radio i na tym się sprawa kończy.
Miałem w Punciaku najpierw jakąś zwykła Mantę, a potem Blaupunkta Menchestera i nie przerabiałem instalacji w żaden sposób. Gdy auto szło na sprzedaż odpiąłem tylko kostki w włożyłem z powrotem oryginalne radyjko...
Pokaż zdjęcia podłączenia, może na podstawie tego znajdziemy przyczynę...