To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Słabe ogrzewanie -
Słabe ogrzewanie
Witam kolegów,
Od pół roku jestem użytkownikiem Citroena Jumpera v.3 bliźniaka Fiata Ducato.
Latem autko chłodzi się idealnie, powiedział bym nawet, że jak się przykręci za mocno, to jest jak w lodówce.
Problemy zaczęły się już teraz, gdy temperatury wieczorem spadają poniżej 10 stopni. Bardzo słabo nagrzewa się wnętrze auta. Niby leci ciepłe powietrze, nagrzewnica jest gorąca, silnik nagrzewa się normalnie, ale w środku trzeba siedzieć w kurtce nawet w czasie 3 godzinnej trasy.
Gdzie można szukać przyczyny?
Auto to co prawda L4H3, ale jeździłem już Masterem o podobnych wymiarach i tam już wsiadając do auta, można było się od razu rozebrać, bo było wiadomo, że będzie ciepło.
-
Wersja osobowa (na więcej niż 3 miejsca) czy ciężarówką 3 miejsca z przodu tylko?
Skąd wiesz czy nagrzewnica się nagrzewa prawidłowo? Sprawdź węże pod maską wchodzące do nagrzewnica i powrót czy są gorące. Temperatura silnika na desce w połowie zakresu? Klomatronic czy zwykły manual standardowy? Więcej szczegółów podaj, jaki silnik
-
Jest to brygadówka, 7 osób. 3 przód + kanapa dla 4 osób z tyłu.
Część osobowa jest oddzielona od ładunkowej pełną ścianką z MDFu.
Silnik 2.2 HDI 120KM. Nagrzewa się prawidłowo, temperatura po rozgrzaniu w połowie skali. Węże są ok. Sprawdzane... Nagrzewnica gorąca, sprawdzone przy okazji wymiany filtra kabinowego.
Wczoraj miałem wrażenie, że są chwilowe przerwy w "dostawie" ciepła. Czuć było wyraźną różnicę w nadmuchiwanym powietrzu, ciepło, ciepło, nagłe zimniej, potem znów ciepło, pomimo iż pokrętło ciągle ustawione było na maks. Klimatyzacja manualna.
-
Duża przestrzeń do nagrzania.
Mam jumper 120km 2.2 i demonem ciepła w środku to nie jest szczególnie w mieście . Te silniki mało ciepła wyzwalają chyba że non stop wysokie obroty trasa ale bez bluzy spokojnie się da jechać. Najlepiej jak byś sprawdził temperature programem jeżdżąc odczyt bezpośrednio przez komputer np elm bluetooth Plus apka na telefon torque do podglądu temp wystarczy. U mnie trzyma w zakresie w granicach 87st ale w zimne dni w mieście ciężko utrzymać taką temp z włączonym ogrzewaniem w zimie .