Witam na wstępie chciałbym przeprosić jeśli już był poruszony temat.
Wczoraj zauważyłem w swoim Tipo 1.4 benzyna , iż w czasie włączania i wyłączania panelu klimatyzacji i nawiewu są stuki wydobywajace się z komory silnika. Ktoś miał taki problem?
To jest widok strony w wersji do druku
Witam na wstępie chciałbym przeprosić jeśli już był poruszony temat.
Wczoraj zauważyłem w swoim Tipo 1.4 benzyna , iż w czasie włączania i wyłączania panelu klimatyzacji i nawiewu są stuki wydobywajace się z komory silnika. Ktoś miał taki problem?
Nie no ja wysiadam... Mialem rozne marki aut i bylem na wielu forach ale tutaj pytania sa takie jak by wiekszosc posiadaczy tipo jezdzilo wczesniej polonezami, duzymi fiatami i innymi ruinami w ktorych juz abs byl mega przeskokiem...
Bo tak niestety jest... kiedyś stare auto wyzionie ducha i pora na nowe... nie każdy zmienia furę co 2-3 lata, ci bardziej ekologiczni zmieniają co 15-20 lat... bo przez ten okres mniej zatrują środowisko starymi spalinami niż producent robiąc nowe auto...
W moim przypadku nie o ekologię chodzi. GP będę trzymał, bo to super autko. Jeśli coś jest dobre, to wychodzę z założenia, że o ile stan się nie zmieni, to nie warto się pozbywać. Automatyczna klima dwustrefowa jest, Blue&Me jest, 6 jaśków jest itd. Żona sobie chwali i lubi to auto.
Pewni chodzi o sprzęgło w sprężarce ale kolega nie nagrał dzwięku, więc równie dobrze może chodzić np. o takie stuki: https://www.youtube.com/watch?v=tI9HriKlivs
Czy ktoś może wymianiał łożsyko koła pasowego sprężarki? Od jakiegoś czasu zaczeło mi strasznie stukać. Sprawdziłem mam duzy luz na kole. Fiat oczywiscie nie rozdziela sprężarki na podzespoły i mogę sobie wymienić całą sprężarkę.
A czy to nie jest tak że owo koło się odkręciło (obluzowało) na osi sprężarki i wydaje różne dźwięki? Nie kojarzę teraz jak to jest mocowane, ale czasami jest to jedna z przyczyn dziwnego hałasowania tego urządzenia....
Nie życzę Ci wymiany całej sprężary, bo to raczej są znaczne koszty...
Wali pod obciążeniem czyli jak załączy się sprzęgiełko, jak wyłączę klimę i kręci się bez obciążenia to jest cisza. Cóż będe rozbierał niedługo to zobaczę, może jakieś łożysko padło i uda się wymienić. Nie chciał bym kupować sprężarki nowej. W drugim aucie mam 200k km najechane i cisza jak makiem zasiał, a tutaj 38 tys i pada sprężarka.........
Raczej przy rozbiórce ucieknie ci cały czynnik. Może go najpierw jakiś "lodówkarz" odessie z układu...:cool: