To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
500X Grzałka PTC -
500X Grzałka PTC
Cześć wszystkim :)
Ogólnie to grzałka PTC nie działa nawet z rana jak jest 2 stC.
Czy orientuje się ktoś może gdzie znajdują się przekaźniki i bezpiecznik od grzałki PTC ?
Auto było w serwisie ale Panowie powiedzieli, że grzałka już działa bo wygrali nowy Soft do sterownika klimatyzacji.
Fakt jest taki że ciepłe powietrze zaczyna lecieć z nawiewu jak już silnik się zagrzeje :)
-
Cytat:
Napisał
Adrianeqq
Cześć wszystkim :)
Ogólnie to grzałka PTC nie działa nawet z rana jak jest 2 stC.
Czy orientuje się ktoś może gdzie znajdują się przekaźniki i bezpiecznik od grzałki PTC ?
Auto było w serwisie ale Panowie powiedzieli, że grzałka już działa bo wygrali nowy Soft do sterownika klimatyzacji.
Fakt jest taki że ciepłe powietrze zaczyna lecieć z nawiewu jak już silnik się zagrzeje :)
Podstawowe pytanie. Jaką klimę masz w aucie? Ręczna, czy automatyczna? Dość istotna sprawa, bo w manualu inaczej to działa niż w automacie - inaczej, w manualu musisz się postarać, żeby zadziałało. W automatycznej z automatu uruchamia się w temperaturze<=20stC.
nie bez znaczenia jest też fakt bilansu energetycznego, stopnia naładowania akumulatora itd.
-
Klimatyzacja manualna, zawsze z rana ustawiana na max grzanie. Akumulator świeży, przebieg auta 19kkm.
-
Słyszysz cykanie przekaźników w konsoli środkowej?
Przekaźniki umieszczone są przy nagrzewnicy.
Bezpieczniki: FB1 i FB2 w skrzynce na biegunie dodatnim akumulatora.
Z ciekawości, jak stwierdzili, że działa?
-
No właśnie przekaźników żadnych nie słychać.
Jak stwierdzili to szczerze nie mam pojęcia, powiedzieli tylko, że wygrali nowe oprogramowanie od klimatyzacji i że PTC już działa.
Samochód na pewno zostanie znowu oddany do serwisu ale nakierowałeś mnie gdzie szukać :)
Schematów elektrycznych szukałem ale to jest szukanie igły w stogu siana ;)
-
3 załącznik(i)
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Podstawowe pytanie. Jaką klimę masz w aucie? Ręczna, czy automatyczna? Dość istotna sprawa, bo w manualu inaczej to działa niż w automacie - inaczej, w manualu musisz się postarać, żeby zadziałało. W automatycznej z automatu uruchamia się w temperaturze<=20stC.
nie bez znaczenia jest też fakt bilansu energetycznego, stopnia naładowania akumulatora itd.
Czyli reasumując jak ją odpalić przy klimie automatycznej?
Piszą coś ze nawiew na maxa i ze dziala ponżej 13 stopni.sam juz nie wiem
Wysłane z mojego HUAWEI CRR-L09 przy użyciu Tapatalka
-
Ciepłe powinno lecieć natychmiast?? Dziś termometr u mnie pokazywał 7 stopni ,odpalilem samochód ,klima włączona, ustawiona na HI , wentylator na max i po około 20 sekundach nadal leciało chłodne powietrze, dopiero po około minucie ciepłe ale to już chyba z silnika
Wysłane z mojego HUAWEI CRR-L09 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
Spawn
Czyli reasumując jak ją odpalić przy klimie automatycznej?
Piszą coś ze nawiew na maxa i ze dziala ponżej 13 stopni.sam juz nie wiem
Przy klimie automatycznej samo działa w temperaturze poniżej 20stC. Słabo czytasz. W instrukcji dla automatu inaczej nie piszą, działa automatycznie bez żadnej ingerencji przy np. temperaturze ustawionej na 22stC i w Full Auto.
A w manualu nie daję się nawiewu na maksa, a temperaturę, żeby PTC włączyć :!: Jak dasz nawiew na maksa, to grzałki są szybko schłodzone, o ile są włączone - musi być spełniony warunek maks temp. Do tego moc nawiewu nie mówi, czy auto ma grzać, czy chlodzic - po prostu ma być wicher jak użyszkodnik chce.
Ciepłe powietrze w zależności od temperatury zewnętrznej leci od kilku sekund do minuty po uruchomieniu silnika. Przy 7stC leci po około 10s. Załączenie grzałek, jak i ich wyłączenie, słychać - cykają przekaźniki z okolicy nagrzewnicy (czyli z mebla środkowego).