To jest widok strony w wersji do druku
-
Napinacz paska rozrządu
Witam wszystkich, czy ktoś mógłby mi napisać, jak działa napinacz w tym silniku, jak go ustawić, a co za tym idzie, jak napiąć prawidłowo pasek rozrządu. W książce nic konkretnego nie ma, jest cos i znakach w okienku, ale e przypadku tego napinacza, raczej nie ma i tym mowy, chyba, ze kompletnie nie wiem i co chodzi. Przeszukałem google i nic. Z tego co wiem, to napinacz jest automatyczny, tylko jak zainicjowac tą automatyke ...pozdrawiam
Taki napinacz mam, nie znalazłem lepszego zdjęcia. Proszę i wytłumaczenie krok po kroku...
https://www.google.pl/search?q=napinacz+rozrzadu+fiat+1.2+16v&client=ms-android-samsung&prmd=ivsn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0a hUKEwj65qyqmt3dAhVDL1AKHUW4BjIQ_AUIESgB&biw=360&bi h=559#imgrc=MaBS6swtvsAQpM:
-
Napinacz działa automatycznie i nie ustawia się go. Może źle go założyłeś?!
-
Juz wszystko wiem, napinacz działa automatycznie, jeśli się go ustawi. Trzeba napiąć tak, żeby znaki się zagrały, wtedy działa jak trzeba ...i nie trzeba było forum...trzeba było głęboko w necie poszukać. A na tym forum fiata...to jeszcze nic się nie dowiedziałem :-D
-
Cytat:
Napisał
Glifiarz
Witam wszystkich, czy ktoś mógłby mi napisać, jak działa napinacz w tym silniku,
w tym czyli w jakim silniku ? precyzuj o jaki silnik pytasz, bo nie dziwi nic ze nie dostajesz odpowiedzi.
Jezeli to silnik typu FIRE to jest pewna procedura, najpierw napinamy napinacz na maksa (potem o ile luzowales) dokrecamy kola napędzajace wałek rozrządu, zdejmujemy blokady i następnie dwa obroty wału korbowego i luzujemy napinacz tak aby wskazówki sie ze soba pokryły, znow dwa obroty wału korbowego i sprawdzasz czy jest git, jak nie jest to znów ustawiasz wskazówki aby się zgrały.
-
Cytat:
Napisał
Glifiarz
i nie trzeba było forum..
Przeczytaj swój pierwszy post i zastanów się nad tym co tam napisałeś ,a raczej chodzi mi o styl .Masakra jak się to czyta . Ale najlepiej obrażać się na forum. Może właśnie sposób w jaki napisałeś pierwszy post przyczynił się do braku informacji od członków forum .Brak informacji o jakim silniku piszesz to podstawowa niewiadoma do uzyskania informacji .
-
No przecież dałem link do zdjęcia z konkretnym napinaczem ...nie widzę więc problemu, żeby ktoś, kto się zna, opisał działanie konkretnego napinacza widniejacego na zdjęciu ...fakt, nie napisałem jaki silnik, mój błąd, ale zdjęcie wystarczy, żeby napisać jak działa taki napinacz. Nie pytałem o ustawienie rozrządu, tylko o sam napinacz.
A z drugiej strony, jeśli ktoś robi błąd w poście, to przecież można zwrócić na to uwagę i autor, jeśli mu zależy na odpowiedzi, to poprawi post.
A skąd tu opcja obrażania kogokolwiek? ?? Poprostu takie mam doświadczenia z obcowania z tym forum i to napisałem. To nie mój pierwszy samochód i nie pierwsze forum na którym jestem. Więc, uwierz, że wiem co piszę.
Pozdrawiam. bnbn1, dzięki za odpowiedź.
-
1 załącznik(i)