Panowie. Jak przeprowadzić kabel po przednim słupku aby było to bezpieczne i niewidoczne. Chciałem pod uszczelka drzwi ale tam jest schowany sznurek od kurtyny. Doradzicie coś bo chcę schować kabel od rejstratora w lusterku.
To jest widok strony w wersji do druku
Panowie. Jak przeprowadzić kabel po przednim słupku aby było to bezpieczne i niewidoczne. Chciałem pod uszczelka drzwi ale tam jest schowany sznurek od kurtyny. Doradzicie coś bo chcę schować kabel od rejstratora w lusterku.
Jak masz miejsce, to tam schowaj przetwornicę, w sensie pod lampką w podsufitce... nie musisz przeciągać wtedy przewodów prze pół auta...
chętnie posłucham waszych pomysłów - sam zamówiłem kamerkę, lada dzień przyjdzie i będę montował :)
Ja chcę od zapalniczki do lusterka kabel poprowadzić w miarę niewidocznie.
Ja właśnie puściłem od lusterka w podsufitce przy szybie, później kawałek widać między szybą a uszczelką na słupku i tą uszczelka w dół w kierunku deski rozdzielczej i dalej przy drzwiach jakby z boku schowka i pod schowkiem do zapalniczki. Czy pod tą uszczelkę nie powinienem wykładać kabla?
Właśnie dla tego zadałem to pytanie.
Jeśli chcesz koniecznie przez słupek, to najlepiej będzie jak zdejmiesz sobie plastikową osłonę i ukaże Ci się dedykowany kanał do prowadzenia przewodów.
Ja mam chowany w ten sposób. Przewodów nie widać, poza krótkim odcinkiem od lusterka, do rejestratora.
kurtyny sa przy dachu ten pasek tylko trzyma po wystrzeleniu>kabel trzeba tak poprowadzic aby pasek mogl sie wysunąć
https://www.youtube.com/watch?v=GjInuLyIBxc
A może ktoś wie jak ten plastik na słupku ściągnąć?
a czy przy takiej sile z jaka wystrzeliwuja poduszki ma znaczenie jak ten kabelek bedzie poprowadozny? poducha i tak wyrywa wszystkie plastiki i tak, taki kabel wcisniety tylko dla przytrzymania nie powinien byc przeszkoda. chyba ze ske myle. chcociaz sam mialem stycznosc osobiscie przezyc wystrzal wszystkich poduch i wiem ze wszystkie plastiki sie po prostu klada
Dzięki za konkretne odpowiedzi i zdjęcie. Wydaje mi się też, że ten kabelek wsunięty pod uszczelkę zostanie po prostu wypchnięty stamtąd siłą po nadmuchaniu się kurtyny.
podpytam jeszcze, w jaki sposob poprowadziliscie kabel?
przy lusterku wiadomo - przy podsufitce jest luźne miejsce, nastepnie przy slupku A (pod uszczelka od strony drzwi), a później? przy desce rozdzielczej nie ma gdzie schować, pózniej juz pod schowkiem pasażera da sie jakoś upchnać.
musze poszukac tez jakiegos rozdzielacza na dwa 12v, tak zeby dzialala i kamerka i navi jak bedzie potrzebna :)
Później mihauu zdejmujesz boczek deski rozdzielczej, ten mały kawałek co styka się prawie z drzwiami. Trzyma się na kilku spinkach, pod nim są otwory którymi wejdziesz pod deskę rozdzielczą. Jak go zdejmiesz to kabel z uszczelki prowadzisz przez otwór i już masz go pod deską :)
Jeszcze taka wskazówka, jak idzie kabel pod podsufitką i wchodzi do uszczelki otworu drzwiowego, to wciśnij ten kabel pod plastik słupka - dopchnij go głebiej i wtedy kabel ładnie wejdzie pod słupek i nic nie będzie go widać.
Nie ma sensu ściągać plastykowy słupek - nie ma takiej potrzeby.
Zaraz nagram filmik i wszystko wytłumaczę jak to najlepiej zrobić.
https://youtu.be/1BOXsUbcboI