Czy orientujecie się jakie temperatury oleju są przypisane do poszczególnych podziałek na wyświetlaczu w t-jet 120KM SW ? Nie ma takiego opisu w instrukcji ;-) I do czego jest potrzebny monitoring tem.oleju zwykłemu zjadaczowi chleba?
To jest widok strony w wersji do druku
Czy orientujecie się jakie temperatury oleju są przypisane do poszczególnych podziałek na wyświetlaczu w t-jet 120KM SW ? Nie ma takiego opisu w instrukcji ;-) I do czego jest potrzebny monitoring tem.oleju zwykłemu zjadaczowi chleba?
Na przykład wiesz kiedy mozna osiągac wyzsze obroty silnika, na zimnym silniku jesli chodzi wlasnie o temp oleju a nie temp wody zaleca sie spokojną jazdę, w niższych partiach obrotów
A nie wiesz jakie temperatury oleju sa przypisane do poszczególnych podziałek?
Nie ale dwie kratki podswietlone na cztery to odpowiednia temp oleju, takie wskazanie utrzymuje sie nawet po dlugiej jezdzie
Jedz na tor przy +35 i zrób 30 kolek na pełnej pi....
Wg mnie nie. Przy normalnej eksploatacji zawsze świecą się dwie cegiełki. Teoretycznie powinno to odpowiadać nominalnej temperaturze pracy oleju , czyli około 100-110 st. Jeżeli olej miałby 70 st , znaczyło by to , że silnik jest bardzo niedogrzany. Przy dość mocnym traktowaniu silnika w upale w górach , tylko raz pojawiła mi się trzecia cegiełka , czyli pewnie miał że 130 st , a czwarta to pewnie 150.
Tu już chyba było gdzieś pisane, że te wskazania temp. oleju są orientacyjne, bo nie ma żadnego czujnika temperatury oleju, który by bezpośrednio informował o jego temperaturze.
Podane informacje są odczytami z czujników i dotyczą MultiAir Turbo. Podajesz dane z czapy ("pewnie miał 130"), bez żadnego potwierdzenia. Nie zauważasz do tego jednej rzeczy, silniki T-Jet i MultiAir Turbo mają chłodniczki oleju, a termostat układu chłodzenia ma otwarcie przy 80stC.
Jest jeszcze jedna sprawa, w T-Jet wycieli w Tipo czujnik temperatury oleju, więc wartości są wyliczane. Ja podałem faktyczne, na biegu jałowym - MultiAir posiada dwa fizyczne czujniki, jeden z nich mierzy temperaturę oleju modułu MultiAir. Nie sprawdzałem jak rosnie temperatura oleju w czasie jazdy.
Podłącz sie MES-em i sprawdź wyliczoną temperaturę oleju.
Nie wycieli czujnikow bo w tjecie ich nie bylo. W MA olej to juz nie tylko smarowidlo ale takze plyn hydrauliczny silą rzeczy jest ważniejszy niz w tjecie
Nie tylko t-jet i multiair , ale i wiele innych silników od kilkunastu , a nawet kilkudziesięciu lat. Uściślając nie jest to "chłodniczka oleju" , tylko wymiennik ciepła olej-płyn chłodzący. Na początku pracy silnika szybciej nagrzewający się i cieplejszy płyn podgrzewa olej , a później bardziej nagrzany olej , oddaje ciepło do płynu. Nie ma w tych silnikach termostatu w układzie smarowania , a przy 80 st otwiera się termostat płynu , który mnie w tym momencie nie interesuje.
Wyliczyć to można ratę kredytu , mnie interesuje faktyczna temperatura oleju w misce. Na pewno przy w pełni nagrzanym , długo pracującym silniku z temperaturą płynu 95 st , olej ma dużo więcej niż 70 st.
Piszemy o dwóch konkretnych silnikach. Aż takim tępym ignorantem nie jestem, żeby tego nie wiedzieć.
Czy ja gdzieś pisałem o termostacie w układzie smarowania? Może jeszcze napiszesz, że to ustawienie termostatu nie ma wpływu na niższą temperaturę oleju?
To termometr w rękę i mierz :!: W sofcie diagnostycznym i na zegarach w Tipo innej wartości jak "calculated" nie zobaczysz:!:
Jakie 95stC plynu chlodniczego w TB i 70stC oleju? Co za kit wciskasz? W przeciwieństwie do Ciebie widziałem kiedy wlaczaly się poszczególne cegły, do tego przy jakiej temperaturze płynu. Nie było to 95stC... Do tego zanim druga cegła remperatury oleju wyskoczy, to dobry kawalek trzeba przejechać, przy zewnetrznej 25stC okolo 10km...
Jeszcze raz powtórzę, termometr w rękę i mierz, a nie kit osobie, ktora odczytala dane wciskasz, czyli "nie widziałeś tego co widziałeś, ale widziałeś to co mi się wydaje"...
Jeszcze jedno, nigdzie nie napisałem do jakich wartosci rosla temperatura, a podalem wartości, dla ktorych wlacza sie pierwsza i druga cegła:!: To tyle w kwestii wyliczania raty kredytu.