To jest widok strony w wersji do druku
-
zasięg w komputerze
zapytanie.. dzisiaj zauwazylem, że jak miałem 3 kreski na liczniku do tankowania, a zasieg pokazywał mi 70 km,,za chwilę w ogole zero, jechałem i sprawdzalem co chwila i caly czas kreska ..i nul..zrobiłem jeszcze z 70 km i dopiero włączyła się rezerwa..tez tak macie? o co chodzi z taka różnicą wskazan na komputerze?
-
Pokazywane dane są zmienne i zależą od tego jak cisniesz po gazie, jak czesto zatrzymujesz się i ruszasz itd. U mnie przy dwoch kreskach potrafi wyliczyć 120km.
-
Czym spowodowany jest fakt, że zasięg pokazuje mi na chwilkę przed zapaleniem się rezerwy około 140km , wskazówka jest 3 kreski przed rezerwą....?
Czy to nie za wcześnie?
Oczywiście na komputerze pokazuje już wtedy tylko kreseczki.
Na ile więc wystarcza rezerwa w Punto 2 , 1.2l. 60KM?
Kiepskie jest to , że w momencie jej zaświecenia nie pokazuje już ile jeszcze damy radę kilometrów przejechać.. ale 150-140km i nagle żebrak się zapala?
-
Faktycznie to dziwne jest troszeczkę. U mnie takiego czegoś nie było. Zawsze pokazywał zasięg zgodnie ze stanem faktycznym. Na pełnym baku czasami nawet ponad 1000 km. ale to umówmy się, to kwestia spalania chwilowego :) na zimnym silniku pokazuje inne wartości niż na rozgrzanym. Im płynniejsza jazda tym zasięg się wydłuża. Na rezerwie rzadko kiedy się jeździło, ale nigdy nie dopuściliśmy do stanu, żeby zasięg był mniejszy niż 50 km.
Każda książka serwisowa mówi, że na rezerwie można przejechać około 100 km i tego się trzymaj.
Zatankuj raz na jakiś czas do pełna, nie jeździj na rezerwie i problem zniknie.