Witam,
jak odkręcić tylną piastę od belki? Czy jest ona przykręcona czterema śrubami czy również jest wciskana w belkę i trzeba jechać na prasę by ja wycisnąć?
To jest widok strony w wersji do druku
Witam,
jak odkręcić tylną piastę od belki? Czy jest ona przykręcona czterema śrubami czy również jest wciskana w belkę i trzeba jechać na prasę by ja wycisnąć?
Tylko 4 śruby, później trochę trzeba postukać aby zruszyć. Wyciągasz, wkładasz drugą i tyle.
Próbowałem odkręcić pneumatem i nie dało rady. Puściło jedną stronę , a druga ani drgnie. Tak jest zapieczona.
u mnie tak samo, szlifierka w ruch poszła, piasta jeśli do wyrzucenia to nacinać w kilku miejscach i powinno puścić.
Temat dotyczy piasty czy tarczy hamulcowej?http://eper.fiatklubpolska.pl/emaps?...838&height=628
piasta pozycja 1-A przykręcona nakrętką na klucz 34.
może temat dotyczy Załącznik 32928Załącznik 32928
pozycja 3-czop półosi
Temat dotyczy poz. 3 czyli jak opisane półosi. Nie chcą za cholerę odkręcić się 4 śruby, którymi jest przykręcona ta półoś do belki.
Ciągnij grzej zapieczone .
Ja zrobiłem tak że odkręciłem śrubę tą co jest pod dekielkiem, zdjąłem z łożysk tak że została sama ośka, wtedy kątówką był dobry dostęp do śrub. Próbowałem najpierw grzać palnikiem ale nic nie dało więc kątówką przecinałem śruby razem z piastą. po takim zabiegu poszło, ale wiadomo śruby do wyrzucenia.
Wymieniam belkę z tyłu i muszę przełożyć te półosie.
Jeszcze ewentualnie jeśli masz śruby to można próbować przewiercić śruby, osłabi je trochę i może wtedy odpuszczą. U mnie grzanie nic nie dało tak były zardzewiałe :/
U mnie jest to samo. Tak jest zapieczone , ze rurą długości jakieś 70 cm nawet nie drgnie. Wystające końcówki śrub z drugiej strony zostały ucięte boschem w nadziei na przynajmniej minimalne rozgrzanie a i tak to nic nie pomogło. Ten wystający gwint był tak zarośnięty i pogrubiony od rdzy i jakiegoś innego syfu, ze nawet szczotką drucianą nie dało się zedrzeć tego i nie widać w ogóle zwojów gwintu.
Poszedłem na najłatwiejszy według mnie sposób i zakupiłem samą zwrotnicę z piastą, łożyskami i czujnikiem ABS-u (łożyska przełożę swoje, bo są jeszcze dobre).
Zapłaciłem całe 50 zeta z przesyłką.