To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
500l lpg -
500l lpg
Cześć. Posiadam 500L 1.4 95km. Zastanawiam się nad zamontowaniem instalacji gazowej ze względu na spore przebiegi. CHcialem zapytać o Wasze zdanie na temat instalacji tartarini z ASO Fiata. Nie mam zdania niestety. Do tej pory w dwóch samochodach miałem BRC. Samochody paliły praktycznie niewiele więcej niż benzyny z instalacja nic się nie działo i nie odczuwałem spadku mocy. Czy Waszym zdaniem lepiej zachować gwarancje i zamontować instalacje w aso czy może iść w brc?
-
Poczytaj wątki o LPG w sekcji o nowym Tipo. Tam silnik 1.4 95km jest taki sam jak w eLce, a jest trochę informacji na interesujące cię tematy. Z tego co tam piszą ja bym nie brał instalacji z ASO, tylko zainstalował coś w naprawdę dobrym serwisie gazowym.
-
Mateuszu ja ma cała instalację Stag. Założyłem ja przy przebiegu 54tys. Teraz mam już 97tys. Zakładałem u lokalnego dobrego instalatora. Sama oszczędność. Butle mam 55l fizycznie wchodzi do 46l, spalanie średnie 8.5l co daje zasięg ponad 500km na butli. Przeglądy instalacji robię co 15tys wszystkie filtry olej. Tak jak kolega pisze wyżej Tartarini to Tylko można zakładać ale w AGŚ na Śląsku bo tam są kumaci ludzie co to ogarniają. A na Śląsku to masz paru dobrych monterów wystarczy wejść na lpg forum pl.
Tu masz moje auto
http://fiatklubpolska.pl/nasze-auta/auto/481
http://fiatklubpolska.pl/moje-auto-4...3/3#post247407
-
Dzięki Juri. Czy jest możliwość żebyśmy się jakoś skontaktowali telefonicznie?
-
posiadam fiata 500L 1.4 t-jet 120 km z instalacja stag ( pelny kit staga) montowana w czerwcu 2017 roku. na gazie nie przejechalem duzo bo tylko 10 tys (drugie auto w domu). do tego czasu dwa razy mialem update sterownika gazu - raz dlawil sie po odpaleniu rano - wciaz trzymal mapy z jazdy gazowej zrobione i juz tak nie ma, dwa po zimie i dluzszym postoju (2-3 dni)czasem po osiagnieciu temperatury nie chcial sie przelaczyc na gaz - wymiana softu i jak na razie ok.
od poczatku nie bralem pod uwage instalacji tartarini - dlatego ze na slasku jest tylko kilka zakladów ogarniajacych ja, ceny do jej serwisu sa wieksze niz innych instalacji, montowalem instalacje u gazownika sprawdzonego przeze mnie od 10 lat wiec nie chcialem druciarstwa i uzaleznienia od jednego zakladu. staga i brc robia w kazdym zakladzie z instalacjami. w mikolowie masz autoryzowanego gazownika stag, w myslowicach autoryzowanego brc ( pytalem sie tam i bez problemu gazowali juz 1.4 t-jet).
u ciebie jest tylko prosty silnik który pojedzie na kazdej instalacji i problem gwarancji - jak ci na niej nie zalezy - gazuj niezaleznie i nie oddawaj paprokom z aso.
jak ja szukalem samochodu to w Polsce tylko w Elblagu zakladali instalacje BRC bez utraty gwarancji. reszta tylko tartarini - we wroclawiu powiedzieli ze serwis instalacji lpg po 10 tys to koszt 700 pln (regulacja, wymiana filtrów gazu wymiana swiec - zbedna po 10 tys).
-
Ja mam tartarini u siebie - przebieg 45 tyś bez najmniejszego problemu. Koszt serwisu ci 15 tyś okolo 130 pln. Złego słowa nie powiem. Zakładałem w autogaz slask w Katowicach i tam serwisuję
-
Cytat:
Napisał
mariuszsc
posiadam fiata 500L 1.4 t-jet 120 km z instalacja stag ( pelny kit staga) montowana w czerwcu 2017 roku. na gazie nie przejechalem duzo bo tylko 10 tys (drugie auto w domu). do tego czasu dwa razy mialem update sterownika gazu - raz dlawil sie po odpaleniu rano - wciaz trzymal mapy z jazdy gazowej zrobione i juz tak nie ma, dwa po zimie i dluzszym postoju (2-3 dni)czasem po osiagnieciu temperatury nie chcial sie przelaczyc na gaz - wymiana softu i jak na razie ok.
od poczatku nie bralem pod uwage instalacji tartarini - dlatego ze na slasku jest tylko kilka zakladów ogarniajacych ja, ceny do jej serwisu sa wieksze niz innych instalacji, montowalem instalacje u gazownika sprawdzonego przeze mnie od 10 lat wiec nie chcialem druciarstwa i uzaleznienia od jednego zakladu. staga i brc robia w kazdym zakladzie z instalacjami. w mikolowie masz autoryzowanego gazownika stag, w myslowicach autoryzowanego brc ( pytalem sie tam i bez problemu gazowali juz 1.4 t-jet).
u ciebie jest tylko prosty silnik który pojedzie na kazdej instalacji i problem gwarancji - jak ci na niej nie zalezy - gazuj niezaleznie i nie oddawaj paprokom z aso.
jak ja szukalem samochodu to w Polsce tylko w Elblagu zakladali instalacje BRC bez utraty gwarancji. reszta tylko tartarini - we wroclawiu powiedzieli ze serwis instalacji lpg po 10 tys to koszt 700 pln (regulacja, wymiana filtrów gazu wymiana swiec - zbedna po 10 tys).
Mariusz jakie spalanie u Ciebie?
Wysłane z mojego C103 przy użyciu Tapatalka
-
spalanie bardzo zalezy od nogi i obrotów.
w miescie przy bardzo spokojnej jezdzie ok 9-10 litrów lpg. maksymalnie 12 litrów.
na trasie najmniej jak wyciagnalem to 7-7.5 litrów lpg ( ale drogami lokalnymi do 85 km/h i przy spokojnym przyspieszaniu do 2,5 tys obrotów) na autostradzie przy stalej predkosci i braku duzego wiatru 110 pali 8-8,5 litra lpg. Przy wyzszych predkosciach nie testowalem. przy dynamicznej jezdzie po miescie z klimatyzacja potrafi spalic i 13 litrów (rekord zony z ciezka naga w lecie).
Dane z obliczen pomiedzy tankowaniami bo komputer nawet na spalaniu benzynowym zle pokazuje.
mam butle do której wchodzi ok 35 litrów lpg i na lokalnej trasie przejade maksymalnie 440-450 km, w miescie ok 300 km.
minus na trasie podwyzszajacy spalanie to opony wielosezonowe oraz w przypadku trekkinga wiekszy opór i przeswit (mysle ze zwykly 500L t-jet spali 0,5 litra mniej od powyzszych).
fakt ze w zakresie 2,3-3,5 tys obrotów przy dynamicznym przyspieszaniu ladnie sie zbiera. silnik i samochód zdecydowanie nie jest ekonomiczny na pb. przy lpg koszty wychodza podobne do diesla.
-
To wynik bardzo dobry. Mój t jet pali benzyny w małych korkach 8,5 (średnia 30km/h) i 9,5 w dużych korkach (Śr. 22-24km/h) z klimą. Opony 17" letnie i 16" zimowe. Przy 16" letnich pewnie mniej.
-
Dziekuje za wpisy. Mam pierwszy wynik z tankowania. Żona przejeździła w mieście komputer pokazał zaskakujące 5,7 pb po tankowaniu okazało się ze samochód spalił 6,2 pb. Przy klinie to bardzo dobry rezultat nie wiem jak ona to zrobiła ale jeśli zdecyduje się na lpg to będzie niezły wynik.
-
-
Mam poprzednika 500L czyli fiat IDEA 1,4 16V 95KM czyli to samo co w 500L.
Obecnie ok. 180 tyś km. Instalacja BRC Sequent 24 zakładana przy 105 tyś.
Nic się nie dzieje, działa, tylko tankuję, przeglądy standardowe.
Te silniki fiata czy to 95KM czy t-jet 120KM to silniki nie do za...je...nia czyli taki odpowiednik T-34.
Tartarini to instalacje z dolnej półki a BRC z górnej - zakładamy, że jednym elementem spoza BRC będzie zbiornik LPG.
Oczywiście duży wpływ ma to kto zakładał instalacje i jak to zrobił.
Pozdrawiam
Seba