Zgrzyty przy wkładaniu biegu wstecznego Ducato 2,3 130 km 2018r
Witam wszystkich.
Mam dość spory problem ze zgrzytami biegu wstecznego.Auto ma przejechane 500km-jest nowe i od miesiąca stoi w serwisach. Został przyjęty z adnotacja "słyszalne zgrzyty przy załączaniu biegu wstecznego".
Wymienili-przynajmniej tak twierdzą :kmpl. sprzęgła,pompę sprzęgła,i cały mechanizm biegu wstecznego w skrzyni.Rezultat jest taki,że nic się nie zmieniło a serwis twierdzi ,ze jest ok a ja wkładam wsteczny bieg niezgodnie z instrukcją czyli zbyt szybko po wysprzęgleniu.Ok w instrukcji pisze o ok. 2sekundach i po tym czasie faktycznie nie zgrzyta lub zgrzyta sporadycznie.Jednak mam trzy inne ducata od 2013,przez 2016 i 2018 i w nich bez odczekiwanie 2 sek. zgrzytu nie ma i tak samo udowodniłem mistrzowi zmiany w serwisie ,że w autach stojących na placu to nie występuje.Po przejechaniu ok.30 km i -tak podejrzewam-rozgrzaniu skrzyni?,oleju? zgrzyt występuje nawet po 5 sek-czego serwis już nie chce sprawdzić-czyli jak zwykle maja w d...
Dodam ,że nie jest to dźwięk załączania biegu(przesuwek,czy czegokolwiek tam),tylko tzw. dentysta-ewidentnie tryb wali w tryb.
Czy ktoś spotkał się już z takim czymś?