Montaż automatycznej klimatyzacji w Doblo 2
Podjełem się montażu klimatyzacji automatycznej zamiast manualnej.
Do tej pory skompletowałem potrzebne elementy do montażu:
-panel klimatronika 735498549
-zespół nagrzewnicy z kanałami i wentylatorem oraz wiązką elektryczną
-czujnik nasłonecznienia razem z listwą podszybia
Instalacja od strony samochodu już istniała wiec zostało mi tylko podłączyć jedną wtyczkę i przykręcić masę do samochodu.
Następnie wykonałem osiowanie proxi aby dopisać do Body Computera panel klimatronika bo zaczoł migać przebieg na liczniku.Panel dopisał się bez problemu,jest z nim komunikacja,włącza się i steruje wszystkimi funkcjami oprócz sprężarki klimatyzacji . Węzeł klimatyzacji jest widoczny w sieci samochodu jednak nie komunikuje się on z komputerem silnika :( Brak jakich kolwiek błędów w diagnostyce .
Czyściłem ustawienia adaptacyjne w komputerze silnika aby sam wykrył sobie dodatkowe układy takie jak tempomat,klimatyzację,skrzynię automatyczną,itd.Komputer wykrył tempomat,ASR z Hill Holderem,skrzynię manualną a klimatyzacji już nie.Sprawdzając w parametrach czy pokazuje jakiekolwiek wartości dla klimy to niestety jest pusto.
Podłączając z powrotem panel klimatyzacji manualnej wszytko działa bez problemów,są widoczne parametry klimy w sterowniku silnika i co najważniejsze klimatyzacja działa.
Pytanie do kolegów czy ktoś posiada schemat klimatyzacji manualnej?Czy znaczenie mają wersje oprogramowani sterowników?Jeżeli tak to proszę o jakieś numery fiat poszczególnych komponentów,itd.