To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Benzyna E10 -
Benzyna E10
Koledzy,
Może wiecie - czy 500L z silinikiem 95KM może być zasilana paliwem E10 (czyli benzyną z 10% dodatkiem etanolu)?
Według znalezionej przeze mnie informacji ponoć wszystkie Fiaty wyprodukowane po 2000 roku mogą, ale chciałem się upewnić zanim zaleję tym auto.
-
Cytat:
Napisał
wkk01
Koledzy,
Może wiecie - czy 500L z silinikiem 95KM może być zasilana paliwem E10 (czyli benzyną z 10% dodatkiem etanolu)?
Według znalezionej przeze mnie informacji ponoć wszystkie Fiaty wyprodukowane po 2000 roku mogą, ale chciałem się upewnić zanim zaleję tym auto.
W instrukcji znajdziesz zapis o normie paliwa ENcośtam. Po normie dojdziesz do odpowiedzi.
-
Z ks. serwisowej: "Benzyna zielona bezołowiowa o liczbie oktanowej (LO) 95 (Specyfikacja EN228)"
"E5: Benzyna bezołowiowa zawierająca maksymalnie 2,7% (m/m) tlenu i maksymalnie 5,0% (V/V) etanolu zgodnie z normą EN228 E10: Benzyna bezołowiowa zawierająca maksymalnie 3,7% (m/m) tlenu i maksymalnie 10,0% (V/V) etanolu zgodnie z normą EN228"
Ja jeżdżę na standardowej E5. Wolę jak jest więcej benzyny w benzynie.
-
Ja generalnie jeżdżę też na takiej, ale będę musiał się przemieścić przez pół Europy, a E10 jest troszkę tańsza i kusi, żeby podczas podróży zastosować.
-
Ostatnio jak kojarzę, bo specjalnie nie zwracałem uwagi to różnica wynosiła 10eurocentów. Silnik pewnie to spali ale czy jest sens?
-
Lepiej trzymaj się od tego z daleka, bo żadne biododatki dobrze nie wpływają na silnik (zwłaszcza benzyna) - doraźnie można zatankować, ale jeździć na tym stale bym się bał
-
E5 napewno zatankujesz na esso..Przynajmniej jak jeszcze jechalem w lutym to niektore niebieskie stacje jeszcze mialy do wyboru e5 i e10. A czy taniej?
Ja w Belgii mam e10 - Ku.........on te paliwo żłopie..Wyczuwalny spadek mocy...Bo komuś sie zachcialo kwiatkow z tlumika..