To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Co to za rurka? -
2 załącznik(i)
Co to za rurka?
Panowie, podpowiedzcie proszę, co to za rurka i do czego służy?
Lokalizacja - prawe tylne nadkole
Materiał - guma
Końcówki - na wcisk
Opis: zauważyłem dzisiaj, że mi coś wisi z podwozia w okolicach prawego tylnego koła. Widać na zdjęciu. Myślałem, że się z jednej stron z czegoś zsunęło jakieś zabezpieczenie. Po zdjęciu koła okazało się, że w nadkolu na jednym mocowaniu dynda sobie taka gumowa rurka, która nie jest z niczym połączona. Pewnie się zsunęła na skutek wibracji albo błąd w montażu.
Pytanie - do czego to służy? Niczym nie pachnie (oprócz zapachu gumy), była wybrudzona jak każdy inny element w tej okolicy samochodu.
-
Imho odpowietrzenie zbiornika. Albo od skroplin z klimy ale miejsce nie to.
-
Przy wlewie paliwa masz dziurkę odpływu jak rozlejesz paliwo. Polej w te dziurkę wody i zobacz gdzie wycieka to bedziesz wiedział gdzie założyć tę rurkę.
-
Tak jak Qvadrat typuje mój teść - tyle że ta rurka była tak nisko, że wydawało nam się to niemożliwe. Straszne partactwo montażowe w takim wypadku.
Ale dzięki, uspokoiłeś mnie, tankuję głównie gaz a benzyny nie rozlewam, czyli nie muszę zaraz z tym do ASO lecieć :)
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Przy wlewie paliwa masz dziurkę odpływu jak rozlejesz paliwo. Polej w te dziurkę wody i zobacz gdzie wycieka to bedziesz wiedział gdzie założyć tę rurkę.
To nie jest przeznaczone głównie do odpływu paliwa, a do odpływu wody ;-)
-
-
Nie sprawdzałem w Tipo, ale w GP ta rurka jest wyciągana. Może do awaryjnego "tankowania" z innego samochodu ;)