Croma- prośba o pomoc przy zakupie
Witam forumowiczów w moim pierwszym poście :-)
Chciałbym jako prawie totalnie bezradny w kwestii motoryzacji poprosić o pomoc przy zakupie Cromy (diesel 1.9 150km, model z 2007 roku). Przejechałem się nią przy okazji oględzin i to, co zwróciło moją uwagę: przy ruszaniu na jedynce, kiedy delikatnie puszczałem sprzęgło, odczuwałem lekkie szarpnięcia (mogę je porównać do szarpnięcia przy ruszaniu pociągu, kiedy jeden wagon pociąga drugi), które dało się wyeliminować, gddy przy puszczaniu go dodawałem więcej gazu. W poprzednich autach jeździłem na "półsprzęgle" i nie miałem nigdy takich efektów. Poza tym przy jedynce drążek skrzyni biegów wykonywał ruch cofania się w stronę "luzu", chociaż się nie wybijał zupełnie. O czym może to świadczyć? Jechałem też ok 130- 170 km/h na piątce i szóstce, ale żadnych niepokojących odgłosów nie słyszałem.
I druga sprawa: przy zakrętach i powolnym prowadzeniu na parkingu dało się słyszeć dźwięki jak w starych autobusach przegubowych, gdzie trzeszczały gumy (tyle że nie aż tak mocno). Sprzedający twierdził, że to w zawieszeniu pracują gumy- ale czy to normalne?
Z góry dziąkuję za pomoc!