Nie uruchamia procedury wypalania DPF 1.9MJ
Witam,
Mam problem z dpf-em od zeszłego tygodnia, sam nie uruchamia procedury wypalania. Leciałem na mazury i po przejechaniu 80 km wywalił błąd zatkania filtra i wszedł w tryb awaryjny. Po skasowaniu i przejechaniu kilku kilometrów sytuacja się powtórzyła, i tak do samego końca trasy. Na co dzień robię krótkie trasy i wiem że to nie dobrze ale wystarczyło wyskoczyć na obwodnicę i bez problemu wypalał jak należy. A tu po zrobieniu ponad 500km cały czas wywalał ten błąd. Dodam że w zeszłym roku wymieniałem EGR i mój "wspaniały" mechanik twierdzi że nie można go zaślepiać bo coś tam z czytuje itd, a stary zawór był na pewno zacięty na iglicy ale nie podchodziłem do tematu bo był spokój, a jak był przydławiony to wywalał błędy ale mógł być już zablokowany. Miałem też awarie rury między intercooler-em a kolektorem ssącym(po prostu pękła) i zrobiłem kilkadziesiąt kilometrów zanim ją wymieniłem. Czy brak odpowiedniej ilości powietrza do silnika mogło ewentualnie zapchać EGR? Proszę o podpowiedź.
jak ręcznie uruchomić DPF
jak uruchomić ręcznie wypalanie DPF?
Cytat:
Napisał
miszczu77
Możesz uruchomić ręcznie procedurę wypalania DPF. Sam tak nieraz robiłem, pomagało na jakiś czas.
Może masz padnięty termostat i nie ma wystarczających warunków, żeby włączyć wypalanie?
Jak chodzi o EGR, to można go zaślepić, ale trzeba go programowo usunąć, bo będzie wyrzucać błąd. Są też zaślepki z niewielkimi dziurkami, które mają ograniczyć zapychanie i nie wyrzucać błędu, ale nie stosowałem takiej, więc nie wypowiadam się.
Z tą pękniętą rurą to chyba nie powinno mieć większego wpływu na zapchanie EGR.