Irytujący dźwięk! Uszkodzone łożyska lub... no własnie co???
Witam.
Dzisiaj przez cały dzień starałem się zdiagnozować pochodzenie denerwującego dźwięku pojawiającego się podczas zwykłej jazdy bez znaczenia na jakim biegu i na jakich obrotach silnika, który wyraźnie się wycisza przy skręcaniu w lewą stronę. Doszedłem do momentu zdiagnozowania strony samochodu skąd się dźwięk wydobywa. Jest to z całą stanowczością prawy przód. Podniosłem auto do góry, tak że oba koła są w górze. Dźwięk (jakby zużyte łożysko) wydobywa się albo z łożyska koła albo z któregoś z przegubów, albo z wnętrza skrzyni z łożyska stożkowego mechanizmu różnicowego (nie wiem czy to dokładnie się tak nazywa, chodzi mi o łożysko w skrzyni na którym opiera się półoś po przejściu przez uszczelniacz w skrzyni biegów). Co ważne dźwięk ten jest wyraźnie słyszalny również teraz podczas obracania się koła gdy to jest w powietrzu. Niestety razem z kołem i łożyskiem obraca się również półoś prawa i mechanizm różnicowy skrzyni co skutecznie uniemożliwia mi jednoznaczne wskazanie winowajcy irytującego hałasu :?
Tutaj pytanie:
Jak po wyjęciu półosi ze zwrotnicy rozpędzić koło? Zamysł jest taki żeby poprzez wyjęcie półosi ze zwrotnicy wykluczyć chwilowo z diagnozowania cały układ napędowy. Będzie obracać się tylko koło razem z łożyskiem. Jeżeli uda mi się usłyszeć ten dźwięk to znaczy że do wymiany jest łożysko koła.
Chciałbym się również spytać czy to normalne że półosie obie (prawa i lewa) przy "wejściu" do skrzyni mają lekki luz "góra/dół" około 2 maksymalnie 3mm.
Macie może jakieś pomysły?
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc :)