To jest widok strony w wersji do druku
-
Fiat 500L Bieg wsteczny
Witam mam nowe pytanie dotyczące biegu wstecznego Czy trzeba czekać 2 s na wbicie po jeździe do przodu ? bo inaczej zazgrzyta lub po prostu nie chce wejść Przebieg 5500km Czasami muszę wysprzęglić i dopiero wchodzi W ASO mówią ze to jest normalny objaw Skrzynia 6 biegów
-
U mnie nie trzeba czekać ale bardzo rzadko zdarza się, że zazgrzyta tak jakby nie dokońca było wciśnięte sprzęgło. Natomiast nie miałem sytuacji, że nie chciał wejść bieg wsteczny.
-
Czasem przy szybkiej zmianie wskakuje ponownie 1. Nie zgrzyta ale przeważnie zajmuje to ułamek sekundy dłużej niż w moich poprzednich samochodach.
-
TTTM, u mnie zazgrzyta jak za szybko się wrzuci wsteczny.
-
U mnie też potrafi chrupnąć - ale nie zwracam na to jakiejś szczególnej uwagi.
-
Tak, nie zwracajcie uwagi na chrupanie, to daleko nie zajedziecie. Prędzej czy później coś strzeli. W skrzyni C514 z wstecznym trzeba czekać 2s przy wyciśniętym sprzegle.
-
Cytat:
Napisał
Seton
Witam mam nowe pytanie dotyczące biegu wstecznego Czy trzeba czekać 2 s na wbicie po jeździe do przodu ? bo inaczej zazgrzyta lub po prostu nie chce wejść Przebieg 5500km Czasami muszę wysprzęglić i dopiero wchodzi W ASO mówią ze to jest normalny objaw Skrzynia 6 biegów
Miałem tak w M20 .Dwa razy zapompować pedałem sprzęgła i pomagało .Wkurzające,ale cóż - taki urok urządzeń projektowanych na kolanie :(
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Miałem tak w M20 .Dwa razy zapompować pedałem sprzęgła i pomagało .Wkurzające,ale cóż - taki urok urządzeń projektowanych na kolanie :(
Akurat przykład skrzyni M20 jest słaby. Padło takie samo jak M32. W GP mam skrzynię C514.5, przy odczekaniu 2s z wciśniętym sprzęgłem wsteczny wchodzi jak złoto - jest oczywiście odpowiedni wpis w instrukcji auta. Skrzynia bezproblemowa, więc w tym przypadku nie powiedziałbym, że zaprojektowana na kolanie.
-
Słaby ,czy nie słaby -działał . Co do wpisów w książce-dla mnie na kolanie ,ponieważ to nie skrzynia ma decydować kiedy wrzucam bieg,a ja . Chciałbym odwrotnie,to kupiłbym automat .
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Słaby ,czy nie słaby -działał . Co do wpisów w książce-dla mnie na kolanie ,ponieważ to nie skrzynia ma decydować kiedy wrzucam bieg,a ja . Chciałbym odwrotnie,to kupiłbym automat .
Działająca M20/32 - dobre. Ilu posiadaczy tych szrotów w Bravo, GP, AGP itd się z tym męczyło? 2s, które według instrukcji obsługi auta trzeba odczekać, jest niczym w porównaniu z rozwalającymi się łożyskami w skrzyni, a w skrajnych przypadkach pękniętymi korpusami M20/M32 - sprzęta produkcji GM. Na C514 zrobiłem prawie 200tyś i zrobi spokojnie drugie tyle, M20/32 pewnie by ze dwa razy była remontowana, taka "drobna" różnica. Ile te skrzynie wytrzymywały, 60tyś?
W instrukcji też piszą, że trzeba używać sprzęgła, skoro marudzisz o dwóch sekundach, to włączaj biegi bez sprzęgła - taki głupkowaty przykład - używanie sprzęgła ok, ale już odczekanie 2s dla wstecznego to przestępstwo. Bieg R jest specyficzny w wielu autach.
-
Mam wrażenie ,że te instrukcje maja rozgrzeszać niedouczonych konstruktorów ,producentów . W instrukcję można wcisnąć wszystko i się na nia w razie co powołać ,ważne aby klient zapłacił i nie był dociekliwy przed zakupem . W VW tez wiedziano o nadmiernym spalaniu oleju w pewnych silnikach ,więc wpisano to do instrukcji. Uczciwie byłoby to wpisać do umowy kupna auta.
-
W samochodzie nic nie wolno robić na siłę, a tym bardziej wrzucać biegi. O tych 2sek przerwy to doczytałem dopiero po 3-4 miesiącach użytkowania samochodu ale dotychczas nie przypominam
sobie aby zazgrzytała mi skrzynia biegów przy wrzucaniu wstecznego.
-
Taki opis (odczekaj 2 sekundy) wskazuje że wsteczny bieg nie jest synchronizowany i ten czas zwłoki pozwala wirującym wałkom na samoczynne zatrzymanie się. U mnie (Treking 1.4jet po lifcie) nie zauważyłem jakiś zgrzytów ze wstecznego ale nie przykładałem też do tej pory jakiejś większej uwagi do czasu zwłoki.
-
U mnie zgrzytów nie ma, ale zauważyłem że gdy szybko po wciśnięciu sprzęgła próbuję wbić wsteczny, wtedy wchodzi z wyczuwalnym oporem, po odczekaniu chwili lub wspomnianych ok. 2 s., nie ma z tym już żadnego problemu. Generalnie skrzynia biegów pracuję poprawnie ale jest nie to ten typ gdzie biegi wrzuca się beztrosko i intuicyjnie, trzeba to robić świadomie i nic na siłę. Skrzynia jest 6 biegowa, tyle że ta 6 to bardziej taka 5+.