Kontrolka żółto-pomarańczowy wykrzyknik
Witam!
Pare razy miałem taką sytuację rano (niezależnie od pogody, raz słońce raz deszcz), że odpalając samochód (Punto Evo 2010r, 1.4 8V, 77KM) nie gasła kontrolka - żółty trójkąt z wykrzyknikiem, wg instrukcji - awaria ogólna. Po przejechaniu kilku kilometrów, zgaszeniu silnika i odpaleniu kontrolka już nie świeciła. Potem spokój parę dni i znów powtórka: świeci, po ponownym odpaleniu nie świeci i spokój na pare dni. Było tak już 3-4 razy w przeciągu ostatnich 2 tygodni.
Dodam, że zazwyczaj przed odpaleniem czekam aż kontrolki pogasną (szczególnie po dłuższym postoju) i wtedy dopiero odpalam.
Jak kontrolka świeciła nie zaobserwowałem żadnych innych niepokojących objawów. Wg instrukcji wykluczyłem awarię czujnika deszczu, parkowania i ciśnienia w oponach, ponieważ takowych nie posiadam.. Awarię start/stop też wykluczam, bo podczas świecenia kontrolki system działa.
Jeszcze są opcje z awarią czujnika ciśnienia oleju (olej jest), bądź interwencją systemu blokowania paliwa, ale wtedy kontrolka świeciłaby przecież chyba cały czas, albo auto nie odpalało...
Co to może być, jakieś propozycje? Miał ktoś tak może, jest się czego obawiać?
Proszę o pomoc i pozdrawiam :)