Fiat Stilo 1.9 JTD - pierścienie tłokowe
Witam,
potrzebujê rady! 1,5 miesi±ca temu kupi³em Fiata Stilo. Przez 20 dni by³o wszystko dobrze, a potem zacz±³ mi mocno "zjadaæ" olej. Przez miesi±c wla³em 2 litry oleju. Pojecha³em zatem do mechanika. Powiedzia³ mi, ¿e by³y 2 ma³e wycieki i niestety do wymiany pier¶cienie t³okowe. Tylko, ¿e min±³ tydzieñ, a mi ¿adna kropka nie uby³a i kopci du¿o mniej. Powinienem jechaæ do drugiego mechanika, aby potwierdziæ diagnozê, bo silnik do wymiany - co najmniej 2000 z³ us³ysza³em.
Znajomy natomiast powiedzia³, ¿ebym siê wstrzyma³ i sprawdzi³, czy oleju nadal mi sporo ubywa. Powiedzia³, ¿e jest szansa, ¿e sprzedaj±cy dola³ oleju w nadmiarze, abym szybko nie zauwa¿y³ problemu. Olej móg³ mi uciekaæ z tych dwóch ma³ych wycieków, a kopci³ dlatego, ¿e przy przelaniu oleju by³ w miejscach w których nie powinno go byæ i kopci³o stamt±d.
Mechanika mam umówionego jutro i nie wiem, czy s³uchaæ znajomego, czy mimo wszystko jechaæ do mechanika i nic mu nie sugerowaæ. Pier¶cienie t³okowe do wymiany przy 200 000 km przebiegu podobno jest ma³o prawdopodobne.
Macie jakie¶ wskazówki, czy rady? Z góry dziêkujê za podpowiedzi!