Wymiana fabrycznego radia na niefabryczne
Witam wszystkich forumowiczów!
Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Chrumka w kolorze szampańskim i silnikiem 1.9 Multijet o mocy 150KM, który został wyprodukowany pod koniec 2008 roku.
Aktualnie posiadam fabryczne radio firmy Blaupunkt model 194-CD-SB-05 oraz multifunkcyjną kierownicę. Chciałbym zmienić radio na niefabryczne firmy Pioneer model FHX-730-BT i zachować funkcjonalność kierownicy. W tym celu, oprócz samego radia, zakupiłem również adapter CAN firmy Connects2 model CTSFA003.2 oraz kabel łączeniowy dedykowany dla urządzeń Pioneer. Kupiłem również ramkę 2DIN, aby radio nie leżało na przednim fotelu ;)
Dzisiaj próbowałem to zrobić, ale niestety nie wyszło. Jak to wyglądało?
1. Bez większego problemu wymontowałem stare radio.
2. Przeciągnąłem nowy mikrofon, który zamontowałem na przednim słupku.
3. Do kostek wyprowadzonych przez producenta podpiąłem adapter CAN (przewód zielony połączyłem z zielonym i niebieski z niebieskim).
4. Do adaptera CAN podłączyłem przejściówkę, która umożliwia podłączenie standardu ISO z radiem Pioneer (przewód czerwony połączyłem z czerwonym, żółty z żółtym, natomiast niebiski zostawiłem niepodłączony).
5. Do radia Pioneer, oprócz przejściówki, podłączyłem również mikrofon oraz kabel łączeniowy dedykowany dla urządzeń firmy Pioneer, który z drugiej strony został podłączony do adaptera CAN.
Tak zmontowany układ po włączeniu zapłonu... nie działał. Po przebadaniu miernikiem zauważyłem, że do radia nie dochodzi napięcie 12V włączane po przekręceniu stacyjki. Później doczytałem, że w nowszych samochodach marki FIAT taki potencjał nie istnieje, ponieważ fabryczne radio włącza się po wybudzeniu sieci CAN. OK, da się to przeżyć - zawsze można zmostkować 12V i pamiętać, aby ręcznie włączać/wyłączać radio. Najgorsze jest jednak to, że przyciski na kierownicy ani trochę nie działają :/
Czy taki układ ma w ogóle ma prawo działać? Jeśli tak to co robię źle? Źle dobrałem adapter CAN? Źle podłączyłem kable? Czy ten niebieski kabel z opisem REMOTE CONTROL SYSTEM również powinien być podłączony? Czy w takim przypadku wymagane jest "osiowanie" komputera? Licznik mi nie migał, więc zakładam, że ta procedura jest zbędna, ale zawsze mogę mylić się...
Jeszcze jedno pytanie: jeśli radio zacznie współpracować z siecią CAN to pojawi się również napięcie 12V po przekręciu stacyjki? Wydaje mi się, że ten adapter CAN również posiada taką funkcjonalność.
Prosiłbym o pomoc i jakieś rady.
Pozdrawiam!
HR