Blokująca się skrzynia biegów
Witam, dziś rano kropek zaskoczył mnie taką oto sytuacją: Wsiadam, próbuję zluzować skrzynię, stawiała ogromny opór więc się z nią nie siłowałem, odpaliłem z wciśniętym sprzęgłem na jedynce, szarpnęło samochodem ale odpalił. Wyjechałem na drogę, próbuję wbić dwójkę i nic, skrzynia jakby zablokowała każdy bieg, niczego nie dało się wrzucić. Zgasiłem, odpaliłem, wbiłem jedynke (tym razem bez oporu) i samochód działał całkowicie normalnie, każdy bieg wchodził bez żadnego oporu. Zostawiłem samochód z wbitym wstecznym tym razem, byłem przy nim przed chwilą, nie dało się wbić luzu. Odpowietrzyłem sprzęgło ale nic to nie dało, po kilkunastu wciśnięciach pedału sprzęgła biegi zaczęły wchodzić bez problemu (na odpalonym samochodzie), ale jak tylko puściłem sprzęgło i znowu je wcisnąłem znowu cała skrzynia była jakby zablokowana, a samochód zachowywał się jakbym próbował wbić bieg bez sprzęgła. Podejrzewam, że to może być wysprzęglik ale nie jestem żadnym dobrym mechanikiem więc stwierdziłem, że zanim zacznę grzebać to zapytam ludzi którzy znają się na tym lepiej.