To jest widok strony w wersji do druku
-
Świszczący pedał hamulca
Zaobserwowałem u siebie niepokojący objaw a mianowicie jak naciskam pedał hamulca wydobywa się świst jakby gdzieś uciekało (do kabiny) sprężone powietrze. Dźwięk jest słyszalny w kabinie ale nie pod maską. Płynu hamulcowego nie ubywa, nie widzę żadnych wycieków, standardowy test serwa czyli pompowanie pedałem hamulca na zgaszonym silniku tak aż pedał stwardnieje a następnie odpalenie silnika przy jednoczesnym przytrzymaniu naciśniętego hamulca- pedał hamulca lekko opada czyli chyba to nie serwo. Co prawda jestem umówiony do serwisu ale możecie sprawdzić czy tez tak macie? Dźwięk wydobywa się tylko podczas naciskania pedału hamulca przy puszczonym lub naciśniętym nic nie świszcze zarówno przy włączonym silniku jak i wyłączonym. Typowałem taką gumową harmonijkę która jest w miejscu gdzie dźwignia hamulca wchodzi w gródź może ona popuszcza powietrze ale nie wydaje mi się.
-
Tak działa we FIAT-ach, i nie tylko, serwo wspomagania hamulców. Identyczny "problem" w zeszłym roku opisywano w dziale Tipo.
-
Tak czytałem ten wątek ale spał bym spokojniej jakby potwierdził to posiadacz 500l. Do tej pory użytkowałem kilka marek w tym Punciaka i nigdy nie słyszałem światu podczas naciska idą pedału hamulca. I tak odwiedzę ASO w następny wtorek i dam znać co i jak, hamulce to za poważna sprawa żeby ją olać.
-
Nic takiego nie zaobserwowałem ale "posłucham" jeszcze.
-
U mnie czegoś takiego nie ma.
-
W Grande Punto, 500X, Tipo, Uno powietrze słychać.
-
fiat 500L nic nie słuchac
-
Cytat:
Napisał
Seton
fiat 500L nic nie słuchac
Jeśli nie będzie podciśnienia, to nie będzie słychać... Naciskaj szybko hamulec na postoju z włączonym silnikiem, a usłyszysz.
-
Wizyta w serwisie potwierdziła że TTTM (Ten Typ Tak Ma) a ja jestem przewrażliwiony. Sprawdzaliśmy w innej 500L i też świszcze jak to Pan Serwisant stwierdził wszystkie Fiat tak mają.
-
Cytat:
Napisał
Ussec
Wizyta w serwisie potwierdziła że TTTM (Ten Typ Tak Ma) a ja jestem przewrażliwiony. Sprawdzaliśmy w innej 500L i też świszcze jak to Pan Serwisant stwierdził wszystkie Fiat tak mają.
A nie pisałem? ;-)
-
Potwierdzam Kolego pisałeś a tak na marginesie dziękuję Wszystkim za pomoc. 😀
-
Przy normalnej eksploatacji świstu/syczenie z pedału nie słuchać. Przy szybkim i kilkukrotnym naciśnięciu faktycznie wydobywa się dźwięk ale w poprzednich samochodach też tak miałem. Nawet sprzęgło trochę syczało ale wydobywało się to spod pedaliery. Wszystko działa u mnie dobrze. No.. może oprócz piszczących hamulców.