To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Wyciek Paliwa -
Wyciek Paliwa
Witam wczoraj na stacji zauważyłem że moje auto pozostawia ślad ,szlaczek paliwa. Ostro ciekło było czuć zapach ropy w środku auta po otworzeniu maski cały tył silnika był w ropie, położyłem się pod auto i okazało się również że rura prawie do samego końca wydechu również. Dzis z rana nie miałem za bardzo czasu by sprawdzić dokładnie jednak mogę stwierdzić że wyciek ustał gdyz już nic nie kapalo od spodu myślałem że całe paliwo wyciekło więc przekrecilem zaplon. Okazało się że dużo nie uciekło. Stawiam więc że wyciek jest tylko na rozgrzanym silniku wtedy się leje naprawdę mocno. Pytanie gdzie zacząć szukać przyczyny w którym miejscu. Proszę o pomoc
-
Na zapalonym silniku poruszaj szybkozlaczkami tymi przy filtrze paliwa, któraś pewnie puszcza lub rozszczelniło się polaczenie pomiędzy przewodem paliwowym a tą złączką.
-
Zlokalizowalem Cieknie gdzieś z dołu obudowy filtra. Przy wezykach sucho. czy jest możliwe że to gdzieś z tej dolnej kostki leci?
-
Możliwe, dolna kostka jest wkręcana.
-
Więc teraz od czego zacząć. Kupno obudowy czy jakiś zestaw naprawczy czy może kupując filtr dostanę coś takiego? I jak odkręcić ta kostkę?
-
Najlepiej zdemontować i sprawdzić gdzie jest dokładnie nieszczelność, potem podjąć decyzję :)
-
W dolnej części jest czujnik wody w filtrze. Po prostu może go dokręć delikatnie lub wymień uszczelkę.
-
Więc wygląda to tak w dolnej części tak kostka mogę poruszyć ja palcem około pół centymetra w każdą stronę i widać jak tędy cieknie jednak zauważyłem również minimalne spekanie które prowadzi do wężyka w tym wglebieniu. Jest minimalnie widoczne czy można to jakoś załatać tymczasowo aż uda mi się dostać jakaś część zamienna używana bo niestety w serwisie sporo sobie liczą za tą obudowe
Zdjęcie jak to wygląda https://zapodaj.net/ace7c645350e5.jpg.html
-
a może spróbuj klejem, takim jak kleją bloki silników,.
może coś takiego, raczej powinien wytrzymać
https://www.petrostar.pl/chemia/klej...SABEgLb-PD_BwE
-
Klej nie wytrzymał robiły się dziurki jak główka od szpilki. kupiłem używkę dzwoniąc do serwisu dziwili się że obudowa pękła 😅 Dzięki za pomoc
-
Atak na marginesie to podziwiam za odwagę...
Jazda z cieknącym paliwem po rurze wydechowej zazwyczaj kończy się niefajnie :!: