Zauważyłem że jak mam włączoną klimatyzację to dość mocno faluja obroty silnika tak że aż samochód drga...
Gdzie szukać przyczyny?
To jest widok strony w wersji do druku
Zauważyłem że jak mam włączoną klimatyzację to dość mocno faluja obroty silnika tak że aż samochód drga...
Gdzie szukać przyczyny?
Mój też tak ma jak odpalę ciepły silnik i instalacja przejdzie od razu na gaz.
Klima załącza się chwilę po uruchomieniu, co powoduje spadek obrotów i wyłączenie klimy. Obroty wzrastają i klima włącza się ponownie itd.
Wystarczy nacisnąć gaz, zwolnic pedał i wszystko wraca do normy.
Zatem - trzeba sprawdzić czy na benzynie jest to samo, a najlepiej nieco pojeździć na benzynie i wtedy sprawdzić.
LPG czy benzyna tak sama jest
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Gdzie szukać przyczyny?
Klimatyzacja?
Czy może krokowy?
Myślę sobie, że sterownik nie potrafi utrzymać wolnych obrotów na silniku obciążonym klimatyzacją. Sam myślę nieśmiało o jakieś aktualizacji oprogramowania.
Krokowego w tym aucie nie ma. Należy zadbać o idealne zestrojenie LPG szczególnie na wolnych obrotach. Ostatnio wprowadziłem 10s zwłokę w przełączaniu na LPG i obroty po uruchomieniu silnika z włączoną klimatyzacją nie szaleją. Ciepły silnik startuje na benzynie, później włącza się klimatyzacja (obroty silnika spadają i podnoszą się) po czym na ustabilizowanej już pracy silnika startuje LPG i jest OK.
Jaka kolega ma instalacje że sam ustawia?
Jeśli włączę wszystkie inne odbiorniki prądu bez klimatyzacji tj. Drogowe przeciwmgielne awaryjne ogrzewanie dmuchawa na Maxa podgrzewanie szyby radio to silnik sobie radzi z tym i nie ma falownia,
A jak wszystkie odbiorniki są wyłączone a klima działa to obroty falują.
Na zimnym silniku jest wszystko ok ale jak już jest nagrzanym to na każdym postoju obroty falują.;/
AGIS P13, sekwencja z odczytem danych z ECU po CAN. Program jest dostępny w internecie za free, Interface własnej roboty, ale można tanio kupić.
Dziś zmieniono mi oprogramowanie sterownika benzynowego. Miałem na sterowniku IAW 5SF9.A2 oprogramowanie 8810-W23, mam 881A-W23.
Czekam na ciepłe dni (ponad 26st.C) i się okaże czy coś się poprawiło. Póki co wygląda to lepiej.
P. S. Numer programu można wyczytać z naklejki na ECU. O ile nie było zmieniane. Druga linijka na końcu po ostatnim znaku /.
Da się samemu zmienić te oprogramowanie??
zmienić pewnie się da...pytanie skąd je wziąć :-)
Koszt?
Coś więcej info