wczoraj zakupiłem Crome i zauwazyłem ze strasznie cieżko chodzi hamulec.W poprzednim aucie działał na dotyk a tu trzeba solidnie wciskac(zdecydowanie za mocno) zeby zatrzymac auto.Czy moze to byc np uszkodzona pompa hamulcowa?
To jest widok strony w wersji do druku
wczoraj zakupiłem Crome i zauwazyłem ze strasznie cieżko chodzi hamulec.W poprzednim aucie działał na dotyk a tu trzeba solidnie wciskac(zdecydowanie za mocno) zeby zatrzymac auto.Czy moze to byc np uszkodzona pompa hamulcowa?
Może być...
Również może to być uszkodzona pompa od ABS... Zapowietrzony układ... Zużyty płyn hamulcowy... Zblokowane klocki...
Komputer nie pokazuje żadnych błędów?
Swoją drogą nie było jazdy próbnej przy zakupie? Gdybym zauważył coś takiego w momencie zakupu mocno bym się zastanowił czy go finalizować... Człowiek sprzedał Ci jak by nie było uszkodzone auto, o czym w umowie pewno nie było mowy...
Możesz podjechać na dowolną stację diagnostyczną i sprawdzić stan hamulców...
Ja bym sprawdził szczerność układu wspomagania hamulców- serwo, a przede wszystkim stan wężyków wychodzących z pompy podciśnienia i dalej do serwa.
Ogólnie w Cromie z tarczami z przodu 285 mm hamulce pozostawiają wiele do życzenia ....
Sprawdź czy nie masz problemu z podciśnieniem czyli czy nie padł jakiś wężyk nie koniecznie od hamulców który powoduje że podciśnienie w układzie jest mniejsze i samo wspomaganie jest również mniejsze
Dzieki za odpowiedz,podjade na komputer i zobacze co pokaze,jazde próbną odbywałem ale byłem w stroju motocyklowym (skóra) gdzie ruchy miałem mocno ograniczone i do tego buty motocyklowe tak ze ciezko mi było to wyczuc a tez mechanik ze mnie zaden i własciciel mówił ze auto troche stało itd.wiadomo ze czesto zeby sprzedac auto to wciska sie klientom kit.Ja zawsze jezdze autem kilka miesiecy i sprzedaje , tylko w o niebo lepszym stanie niz kupie bo wszystko w nich naprawiam u znajomego mechanika i nawet nieraz cos zarobie ale i nieraz strace.Auto ma kilka takich usterek wiec bede to robił.
Generalnie w każdej Cromie którą jechałem (3 szt. w tym jedna polski salon 120 000 przebiegu) hamulec trzeba cisnąć 50% mocniej niż w innym przeciętnym samochodzie, więc nie wykluczone, że po przesiadce z innego auta masz po prostu wrażenie, że hamulec wymaga nadmiernej siły. Oczywiście wszystko należy sprawdzić, skoro rzekomo stało to pierwsza sprawa demontaż zacisków, czyszczenie, smarowanie i ewentualna wymiana jeżeli coś jest zużyte. Druga sprawa to tak jak wyżej koledzy pisali szczelność układu podcisnienia do serwa.
Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka
Nie prawda!
Moja staje dęba. Potrafią się nawet czasami włączyć awaryjne jak przyhebluję :)
Może spróuj podjechać na stacje kontroli . A poza tym to możesz mieć kiepskiej jakości cześci tzn klocki i tarcze a przy okazji przydało by się sprawdzić stan zacisków i je zregenerować.