To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Czy to DPF ? -
Czy to DPF ?
Croma 1.9 150KM z 2005r automat. Po sprowadzeniu do kraju wymieniłem płyny, filtry i rozrząd. Po przejechaniu 2000 km świeci mi inspekcja olejowa. Jeżdżę głównie po mieście więc DPF racej nie miał okazji się wypalić. Zauważyłem, że co jakieś przejechane 800 km silnik nierówno pracuje na wolnych obrotach i potrafi zgasnąć przed skrzyżowaniem gdy zdejmę nogę z gazu. Odpalam - automat więc trochę gimnastyki - silnik nierówno pracuje. Po postoju problem ustępuje. Przy wymianie oleju inspekcja nie była kasowana ale raczej DPF też nie miał szans się wypalić. Może przy próbie wypalania gaśnie i wypalanie zostaje przerwane. Czy po uruchomieniu silnika wypalanie trwa nadal? A może okresowa nierówna praca silnika nie ma związku z DPF?
-
Szukaj temat rzeka. Po wymianie MUSISZ wykasować informacje o zużyciu oleju.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
-
Wskazane jest ale nie musisz. Nie ma to na nic wplywu.Ciezko stwierdzic co 800km to moze DPF sie wypalac i przy okazji cos mozesz miec z EGR. Rozbierz Egr i wyczysc i najlepiej bylo by pod kompa podpiac i zobaczyc spadek cisnienia na dpf to duzo mowi o jego stanie.
-
Podłącz pod kompa i sprawdź błędy.
Obstawiam, że będzie błąd czujnika ciśnienia paliwa na listwie CR lub błąd regulatora ciśnienia paliwa.
-
Mi tez sie zapalila inspekcja oleju.
Po odpaleniu kontrolka zaczela migac i jakims czasie gasla .
Zaczęło sie po tym jak sie zaczął wypalać dpf . Skasowalem inspekcje kompem i po sprawie .
-
Migająca kontrolka oleju oznacza dwie sprawy albo trzeba skasować inspekcję albo ojel jest zdegradowany. Odsyłam do instrukcji obsługi auta tam jest opisane wsio.
-
W instrukcji a dokładnie dodatku do instrukcji dot. DPFa jest wszystko dokładnie opisane w kwestii "migającej lampki Alladyna". Dla potomnych ponownie przypomnę. Po wymianie oleju resetujemy w dwóch miejscach:
1. Silnik/Regulacje/Wymiana oleju (tylko dla wersji DPF);
2. Przegląd/Regulacje/Reset następnego przegląd km.
Wszystko.:wrednyusmiech:
Czytaj więcej: http://fiatklubpolska.pl/croma-446/k...#ixzz5BmLiENpx