Nie przyjęcie odpowiedzialności przez ubezpieczyciela - odmowa wypłaty odszkodowania
Być może ktoś miał podobną sytuację lub po prostu będzie w stanie mi pomóc :)
Na drodze dojazdowej do bloku i zarazem terenie należącym do wspólnoty mieszkaniowej rozbiłem swoje bravo, wtedy wydawało mi się tylko że stuknięty był lekko prawy przód.
Ponieważ był jeszcze śnieg a droga nie posypana zrobiłem zaraz po zdarzeniu sporo zdjęć i wystąpiłem do wspólnoty o dane do polisy.
Po kilki dniach przepychanek dostałem dane co już mnie mega zaskoczyło na plus.
Były oględziny auta gdzie rzeczoznawca stwierdził szkodę całkowitą więc mam teraz Bravo JTD GT z 2001 r. na sprzedaż z przeznaczeniem na dawcę części.
Ku mojemu zdziwieniu ubezpieczyciel tj. Allianz odmówił wypłaty odszkodowania z uwagi na fakt, że wspólnota mieszkaniowa wynajęła zewnętrzną firmą do utrzymywania m.in odpowiedniego stanu drogi dojazdowej.
Czy ktoś przechodził przez coś takiego?
Pomóżcie coś proszę bo zostałem bez auta które mega bardzo lubiłem (przez 9 lat/100tyś km ani razu nie zawiodło).
Zamierzam napisać odwołanie tylko zastanawiam się czy równocześnie mogę wystąpić do tej firmy o dane do polisy żeby zgłosić u nich szkodę choć łatwe raczej nie będzie bo to jakaś mała firma uduś :(
Poniżej zamieszczam treść pisma jakie dostałem z odmową:
Decyzja o odmowie wypłaty odszkodowania
Po rozpatrzeniu wniesionych roszczeń o odszkodowanie za szkodę powstałą w dniu 08.02.2018 polegającą na:
uszkodzenie pojazdu Fiat BRAVO nr rej. .... z przykrością zawiadamiamy, że odszkodowanie z tytułu ubezpieczenia
022 - Wspólnoty/spółdzielnie nie przysługuje.
Uzasadnienie
Przedmiotem ubezpieczenia w ramach zawartej umowy jest odpowiedzialność cywilna Ubezpieczonego w zakresie
wynikającym z powszechnie obowiązujących przepisów prawa za szkody rzeczowe, osobowe oraz o ile zostały
włączone do ubezpieczenia czyste szkody majątkowe wyrządzone osobom trzecim w związku z występowaniem
ubezpieczonego ryzyka.
W uzasadnieniu naszej decyzji podajemy, że przedmiotem zawartego ubezpieczenia jest odpowiedzialność cywilna
Wspólnoty Mieszkaniowej za szkody wyrządzone osobom trzecim powstałe w związku z posiadaniem i użytkowaniem
nieruchomości. Odpowiedzialność cywilna Ubezpieczonego oparta jest o wyrażoną w art. 415 k.c. zasadę winy. W
myśl obowiązujących przepisów prawa obowiązek odszkodowawczy domniemanego sprawcy szkody powstaje w
wyniku zawinionego działania lub zaniechania. Pozostałymi przesłankami odpowiedzialności są: szkoda oraz związek
przyczynowo-skutkowy. Oznacza to, że warunkiem koniecznym do przyjęcia i przypisania Wspólnocie Mieszkaniowej
odpowiedzialności, jest wykazanie związku pomiędzy działaniem lub zaniechaniem działania Wspólnoty a powstałą
szkodą.
Jak wynika z dokumentacji zgromadzonej w atach szkody czynności odśnieżania zostały zlecone przez Wspólnotę
Mieszkaniową firmie "MaGrit" z siedzibą: Kraków ......
Zgodnie z § 429 k.c. skoro powyższe czynności zostały powierzone osobie, przedsiębiorstwu lub zakładowi, które w
zakresie swej działalności zawodowej trudnią się wykonywaniem takich czynności, to zlecający nie ponosi winy w
wyborze i nie jest odpowiedzialny za szkodę wyrządzoną przy wykonywaniu powierzonych czynności.
Mając powyższe na uwadze, w zgłoszonej szkodzie nie można przypisać winy w działaniu lub zaniechaniu działania
przez naszego Ubezpieczonego, zatem w opinii naszego Towarzystwa brak jest podstaw pozwalających na przyjęcie
odpowiedzialności przez nasz Zakład Ubezpieczeń.
Podstawa prawna:
Ogólne warunki ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej zatwierdzone uchwałą Zarządu TUiR Allianz Polska S.A. nr
187/2015 z wyłączeniem § 3 ust. 1 zdanie drugie i § 3 ust. 3.
Dziękuję każdemu za podjęcie dyskusji i przeczytanie tego postu! :)