To jest widok strony w wersji do druku
-
Szybkie pytanko o olej
Koledzy, mam szybkie pytanko odnośnie oleju ....
W czym rzecz:
Sąsiad wczoraj wymieniał w swojej Cromie olej i wszystko byłoby w porządku ale mechanik zalał mu shell ultra 5w40 diesel .
Problem polega na tym że ma dpf a według danych tego oleju nie powinno stosować się przy filtrze dpf.
Kolega teraz nie wie czy zostawić czy jednak na szybko zmienić na inny.
Poradźcie co mu podpowiedzieć.
U siebie mam liqiud molly 5w40 ale spełnia normy dla dpf.
-
niech wymieni, olej nie spełnia normy, mogą być problemy z DPF
-
Też mi się tak wydaje zwłaszcza że dpf fizycznie jest w aucie i raczej nie będzie usuwany.
-
Teoretycznie powinny byc niskopopiolowe by Dpf dluzej posmigal by sie popiolem ze spalanego oleju nie zabijał. Praktycznie nie wiem czy w przypadku cromy ma to znaczenie gdyż silnik ten nie ma tendencji do brania oleju...Sam nie wiem jaki to moze miec faktycznie wplyw..??
Ja wiadomo leje to co ma być.
-
Dzięki za podpowiedzi.
Przekazałem sąsiadowi żeby na wszelki wypadek zmienił.
-
Mam zalany taki sam. I nie widzę powodu żeby siać panikę. Następny też zaleję taki bo Shell jest dobry.
Od kiedy to się tak wszyscy przejmują olejem pod DPF? Do niedawna nawet ASO lało takie i nikt nic nie mówił...bo w sumie nie było innych i jakoś DPFy mają się dobrze. A tak w ogóle to "to wszystko jeden ...j" ( jak w filmie pieniądze to nie wszystko :D )
-
Zalany olej wg tych testów jest olejem stosunkowo czystym /niskopopiołowym/ tak że wymiana na C3 nie ma najmniejszego sensu.
https://docs.google.com/spreadsheets...pgg/edit#gid=0
-
Jestem zadowolony z tego Shella. Stosuję go w kilku autach.
-
Tez mi sie wydaje ze to nie ma wiekszego znaczenia i na 99,9%nic sie nie stanie. Osobiscie leje tego c3 bo cena standardowa jakby byl to duuzo wyzszy koszt to mialbym to w d...
-
Na szczęście sąsiad nie zdążył z braku czasu.
Zostaje z Shellem i parę złotych w kieszeni.
-
Również szybkie pytanie o olej :)
Groma 1.9 JTD 150km bez DPF. Obecny przebieg 350kkm i olej Castrol EDGE 5w30.
Pozostać przy nim czy polecacie coś lepszego? Motull? Shell?
-
Bez dpf spokojnie możesz zostać przy Castrolu.
Z motula polecałbym Motul 8100 X-clean FE C2/C3 5W/30.
-
Jeśli Castrol to wybrać EDGE Turbo Diesel 5w40 czy EDGE Titanium C3 5w30?
-
Lej to co zaleca ksiazka . Jak lales 5w30 to przy nim pozostac..
-
Jak nie masz dpf to lepszy będzie 5w40 full saps.